Oferte locuri de munca top

Apartamentele din Cluj-Napoca au doborat un nou record al preturilor de vanzare

Un nou record al prețurilor de vânzare a apartamentelor a fost doborât în Cluj-Napoca, unde, de altfel, și tranzacțiile se fac cel mai greu din țară.

Apartamentele din Cluj-Napoca se vând cel mai greu din punctul de vedere al duratei de timp petrecută în piață în comparație cu proprietăți similare din alte orașe mari ale țării.

Proprietarii și dezvoltatorii au avut de așteptat aproximativ 3-4 luni un cumpărător, în perioada din 2020 și până în prezent, durata necesară vânzării menținându-se relativ constantă, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârșitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, fiind cel mai înalt nivel înregistrat în România.

Cumpărătorii plătesc mai mult cu 10% pe o locuință acum față de prețul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziție în luna februarie a anului trecut, perioadă în care însă condițiile de pe piața de creditare nu erau la fel de favorabile ca cele actuale.

Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piața rezidențială locală s-a majorat cu 15% față de cel din perioada similară a anului trecut și a ajuns la 1.550 euro/mp util.

Timișoara, un pol imobiliar și de afaceri major din vestul țării, a ajuns să cadă pe poziția a treia în topul celor mai scumpe orașe din regiune. În orașul de pe Bega se găsesc, la ora actuală, unele dintre cele mai accesibile locuințe din țară în raport cu veniturile obține de locuitori. Ritmul de creștere remarcat la nivelul prețurilor a fost unul foarte lent în ultimele 12 luni comparativ cu alte orașe mari. După un avans cu abia 4%, prețul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie în jurul valorii de 1.544 euro/mp util.

De remarcat este însă faptul că, în ciuda accesibilității, locuințele din Timișoara petrec mai mult timp în piață până la momentul vânzării.

Un apartament se vindea la începutul anului trecut în 56 de zile pentru ca până la finele lui 2023 durata de timp necesară găsirii unui cumpărător să ajungă la 69 de zile.

Cea mai semnificativă majorare înregistrată la nivelul prețurilor în rândul celor mai mari piețe rezidențiale din țară s-a putut observa în ultimele 12 luni în Brașov.

Scumpiri cu 15% au adus prețul mediu solicitat pentru apartamentele de pe piața rezidențială de la poalele Tâmpei de la 1.580 euro/mp util în februarie 2023 la 1.815 euro/mp util la sfârșitul lunii trecute.

Media în cazul locuințelor noi se situează, însă, la un nivel mult mai înalt, aproape de 2.110 euro/mp util.

Perioada de vânzare a apartamentelor din Brașov s-a menținut constantă din 2020 și până la jumătatea lui 2022 pentru ca apoi să fie observată o creștere accelerată până la jumătatea anului trecut, când proprietarii aveau nevoie de circa 80 de zile pentru identificarea cumpărătorilor.

Vanzari de apartamente: Primele cresteri dupa aproape doi ani de scaderi

Ultimele două trimestre au marcat însă scăderi la acest capitol, durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Brașov fiind de circa două luni.

După unele scăderi înregistrate pe parcursul ultimelor luni, prețurile solicitate pentru apartamentele din Capitală încep, de asemenea, să urmeze o tendință crescătoare.

Cumpărătorii trebuie să achite 1.663 euro/mp util pentru o locuință în București și plătesc acum mai mult cu aproape 7% decât ar fi făcut-o dacă ar fi achiziționat o proprietate similară la începutul anului trecut.

La sfârșitul lui 2020 situația generată de pandemia COVID-19 s-a relaxat, iar pe piața rezidențială din Capitală perioada de vânzare s-a redus la doar 35 de zile, cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii cinci ani.

Incertitudinile apărute pe piața de creditare și începutul conflictului din Ucraina i-au făcut ulterior pe cumpărători să analizeze mai mult opțiunile pe care le au înainte de a face o achiziție.

În momentul de față, un apartament din București se vinde într-un interval de cel mult două luni.

Pentru apartamentele din Constanța se cere un preț mediu de 1.624 euro/mp util și sunt mai scumpe cu 10% acum decât în februarie 2023.

În cazul locuințelor de pe litoral aflate în imobile construite după 2020 media prețurilor cerute se apropie de 1.800 euro/mp util.

Dacă în privința prețurilor Constanța se apropie de București, când vine vorba despre perioada necesară pentru vânzarea unui apartament lucrurile stau cu totul diferit.

Cei care vor să găsească un cumpărător pentru o locuință de pe malul Mării Negre au nevoie de mai bine de o lună în plus pentru a face acest lucru față de proprietarii din Capitală.

Craiova se afla, la sfârșitul lunii trecute, pe locul al cincilea în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe piața rezidențială locală s-a putut observa un avans cu aproape 2% doar de la începutul acestui an.

Și în cazul orașului Sibiu poate fi observată o tendință de creștere accelerată la nivelul prețurilor. Petnru apartamentele listate la vânzare pe plan local se cereau 1.440 euro/mp util în februarie 2023. Acum, proprietarii și dezvoltatorii solicită, în medie, 1.571 euro/mp util.

Chiar dacă în momentul de față cumpărătorii din Iași plătesc mai mult cu 9% pentru apartamentele pe care le cumpără, prețurile se mențin pe plan local la un nivel foarte scăzut. Suma de 1.532 euro/mp util este solicitată pentru un apartament în Iași, sub media înregistrată la nivel național de 1.542 euro/mp util.

Achizitii de terenuri: Cresc achizitiile de terenuri pretabile pentru dezvoltari imobiliare

La sfârșitul lui 2020, proprietarii aveau nevoie de 47 de zile pentru a găsi cumpărători pentru locuințele scoase la vânzare. La finele anului trecut, perioada de vânzare pentru apartamentele din Iași crescuse la 68 de zile.

Prețurile apartamentelor din Ploiești au stagnat în ultimul an.

Cumpărătorii de pe plan local se pot considera privilegiați pentru că media solicitată la vânzare de proprietari și dezvoltatori se plasează în jurul valorii de 1.087 euro/mp util. Dezvoltarea pe segmentul rezidențial nou s-a putut remarca, în acest caz, cu precădere în localitățile aflate la marginea orașului.

“Piața rezidențială continuă să surprindă performând peste așteptări și în acest început de an, când, pe baza creșterii cotei de TVA la locuințele noi, mulți analiști așteptau o scădere a interesului. Creșterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc și în orașele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea unde prețul mediu depășește pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar și așa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu celelalte țări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus