Oferte locuri de munca top

Anul viitor va incepe constructia unei noi statii de metrou

După ce în octombrie au semnat protocolul de colaborare pentru realizarea unei noi stații de metrou pe Șoseaua Berceni, în prelungirea magistralei 2, Primăria Sectorului 4 și Metrorex au anunțat ieri că lucrările vor putea începe în prima parte a anului viitor, pentru a fi încheiate până la mijlocul anului 2021.

Mai mult decât atât, potrivit Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță și Directorului General al Metrorex, Dumitru Șodolescu, a fost eliberat deja certificatul de urbanism al viitoarei construcții.

Primăria Sectorului 4 și SC Metrorex SA au semnat și protocolul de intenție cu privire la prelungirea Magistralei 2 de metrou, cu încă o stație amplasată la jumătatea distanței dintre capătul actual al liniei, stația Berceni, și Centura din zona de Sud a Capitalei. Accesul pietonilor se va putea face de pe ambele părți ale drumului, prin intermediul a două pasaje subterane.

”După ce Consiliul General al Municipiului București a împuternicit Primăria Sectorului 4 să facă demersurile pentru construirea unei noi stații de metrou pe Șoseaua Berceni, SC Metrorex, prin SC Metroul SA a început lucrul la proiectul viitoarei construcții și la studiul de fezabilitate, așa că azi, așa cum am promis la începutul lunii, vă putem prezenta deja primele imagini cu proiectul viitoarei stații. Construcția va fi realizată aproape exclusiv suprateran și va fi suportată din bugetul local al Sectorului 4. Parțial infrastructura există deja, ca linie de transport, dar va trebui dublată cu încă o cale de rulare. Mai mult decât atât, trebuie realizate automatizările necesare, pentru ca circulația să se poată face pe două sensuri și în deplină siguranță”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Studiul de fezabilitate al proiectului – care va stabili soluția tehnică pentru realizarea construcției, costurile reale ale investiției și fazele acesteia – are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și urmează să obțină toate aprobările necesare până la finalul lunii ianuarie 2019.

”Lucrurile s-au mișcat foarte repede. Au existat solicitări din partea Primăriei către Metrorex și către Ministerul Transporturilor, pentru a face această investiție comună. După cum știți, la ieșirea din stația Berceni, la suprafață, există o linie care este folosită în special pentru aprovizionarea cu materiale și pentru probe tehnologice. Pornind de la această situație de fapt și având în vedere că în strategia noastră extinderea magistralei era prevăzută până în 2024, această investiție se poate realiza mult mai repede. Studiul de fezabilitate nu va conduce către un provizorat ci va gândi o fazare a investiției, o variantă finală. Stația va fi complet acoperită, cu peron pe centru, având în vedere că rețeaua se va extinde cu încă o stație. Până când va fi finalizată cea de-a doua linie, trenurile vor circula în sistem pendulă, la intervale de 15 minute. După ce studiul de fezabilitate va fi aprobat de Comisia Tehnico-Economică a Metrorex vom trece la următorul pas: semnarea unui contract de asociere între Metrorex și Primărie. La finalul lucrărilor, Metrorex va exploata – vom avea două trenuri suplimentare față de momentul actual -, iar după expirarea perioadei de garanție lucrarea va intra în proprietatea publică a Primăriei, apoi în proprietarea publică a statului, prin Ministerul Transporturilor, urmând să fie concesionată către Metrorex SA. După cum vedeți este un alt tip de investiție, prin sursă atrasă. În condițiile în care sursele pentru derularea proiectelor de acest fel sunt limitate, varianta e binevenită atât pentru Metrorex, cât și pentru locuitorii acestei zone”, a declarat, Directorul General al Metrorex, Dumitru Șodolescu.

Conform Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, această investiție va mai reduce decalajul dintre Nord și Sud.

”Oamenii care locuiesc, sau lucrează în zonă au nevoie de un mijloc de transport rapid, la care să aibă acces ușor, iar prelungirea tronsonului de metrou reprezintă cea mai bună soluție. Aici funcționează 100-150 de firme, cu aproape 6.000 de muncitori. De asemenea, în zonă mai există și circa 50 de blocuri, în care locuiesc 5.000 de oameni”, a subliniat Primarul Sectorului 4, adăugând că proiectul noii stații de metrou reprezintă și o măsură de fluidizare a traficului și un punct important de plecare, alături de lărgirea Șoselei Berceni și de supratraversarea liniei de centură, în dezvoltarea viitoare a zonei de Sud a Capitalei.

Viitoarea stație se va afla la 1.150 m de capătul actual al liniei, Berceni, pe partea stângă a Șoselei Berceni, pe sensul de mers spre linia de centură a Capitalei, iar în viitor va fi urmată de încă o stație, la 1.350 de metri, în imediata apropiere a liniei de centură. În zona ambelor stații vor fi amenajate parcări de tip park&ride, pentru cei care vor dori să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să își contiue drumul cu metroul.

Conform statisticilor, Magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din lungimea totală a liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

 

 

 

Citiți și:

Un vast ansamblu imobiliar va fi construit in Brasov

Cine va moderniza 36 km de drum judetean

Un investitor turc va construi un ansamblu de blocuri in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus