Oferte locuri de munca top

ANAP a regandit lucrurile

În domeniul achizițiilor publice, art. 75 din Ordonanța 114/2018 și instrucțiunea ANAP  nr. 2, ce stabilește ajustarea și revizuirea prețurilor într-o formă complet nouă, au rolul de a fluidiza procesele de achiziție a serviciilor, lucrărilor sau produselor, a susținut Bogdan Pușcas, președintele ANAP, cu ocazia unei întâniri cu primarii și reprezentanții autorităților locale din județul Maramureș.

”Am regândit lucrurile și vom propune, în următoarele lună, – probabil săptămâna viitoare vor apărea în Monitorul Oficial – , trei modele de documentații de servicii, de lucrări și de produse pe baza cărora să poată fi gestionată individual activitatea de achiziții”, a declarat Bogdan Pușcaș.

El a mai spus: ”Acolo unde lucrurile sunt diferite, unde modelul nu răspunde nevoilor existente, cei care răspund de Legea achizițiilor publice vor avea posibilitatea de a cere control Ex-Ante și astfel vom implementa ceea ce există peste tot în Europa, controlul Ex-Ante voluntar. Practic, acest control nu trebuie să dea nimănui dureri de cap, nu trebuie să fie o sperietoare, ci un ajutor real. Acolo unde este o întrebare care așteaptă răspuns, unde se solicită o părere sau este necesar un act administrativ în care se asumă răspunderea, trebuie să existe varianta de a participa la acest control Ex-Ante. Nu tot ceea ce face o primărie sau un serviciu trebuie să treacă prin acest control Ex-Ante, pentru că există deja multe elemente de rutină, lucruri care se fac bine de zece ani nu are sens să verificăm de fiecare dată aceste lucruri”.

În același timp, reprezentații autorităților publice locale sunt de părere că modificările legislative apărute au avut un efect benefic în cadrul activității lor și au reușit, astfel, să demareze mai repede proiecte de infrastructură și să preîntâmpine tergiversarea semnării documentelor.

Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a spuns că în prezent se pot semna contractele mult mai devreme, iar Consiliul Județean Maramureș a accesat aceste posibilități ca, după prima contestație câștigată, să poată fi semnat contractul de execuție. ”Apreciem faptul că termenele sunt reduse, iar controlul Ex-Ante a fost scos și a rămas la latitudinea autorității de a-l cere voluntar. Sigur, încă mai este loc de mai bine, dar lucrurile au început să se miște” a punctat Gabriel Zetea.

 

 

Citiți și:

Viitor mare centru comercial, in apropierea Bucurestiului

Teren pentru construirea a 200 apartamente in Capitala, de vanzare

Continua lansarea de noi proiecte rezidentiale, desi scade cererea

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

Sus