Solplanet x AeroFix

Alegerea structurii de rezistență a casei – Pregătiți locuința să facă față cutremurului!

Cutremurele pot distruge o casă, prin mișcările puternice și neregulate. Ele sunt mereu imprevizibile, diferă prin magnitudine, durată, frecvență, locație. Deteriorarea structurală a unei clădiri este cauzată de mișcările seismice. În astfel de cazuri, pot să apară și daune suplimentare, dacă structura de rezistență a clădirii nu este puternică și nu asigură o stabilitate optimă.

Structura de rezistență, pentru un proiect de casă sau vilă, se alege în funcție de mai multe criterii. Se ține cont de numărul de camere, de dimensiunea lor și de legătura dintre ele. Se verifică structura de rezistență existentă, dacă este vorba despre o casă veche, care trebuie restaurată. Se identifică toate elementele structurale, care au un rol important în stabilitatea construcției. Se poate folosi și planul inițial al construcției, acesta poate fi refăcut, corectat, optimizat cu ajutorul unui specialist în arhitectură și construcții.

Planul este realizat de un arhitect

Pentru a realiza un proiect bun de structură de rezistență al casei, vă recomandăm serviciile oferite pe arhipropub.ro de către o societate care are o vastă experiență în domeniul construcțiilor. Aceasta realizează proiecte pentru construcții civile, agricole și industriale. Poate oferi cele mai bune sfaturi privind lucrările de execuție, ale proiectelor de case, locuințe unifamiliale, de tip duplex, sediile pentru instituții publice, instituții de cult, silozuri, hale industriale.

Societatea SC ArhiProPub SRL oferă și consultații pentru execuția construcțiilor, asistență tehnică prin șef de șantier, proiecte de ansambluri de locuințe, ajutor în obținerea autorizațiilor de construcție a caselor, vilelor, a unor avize necesare în acest domeniu.

Structură de rezistență cu beton armat

Pentru o casă de locuit sau vilă, această structură din beton armat poate fi o soluție destul de bună, dacă se dorește o stabilitate optimă. În general, la case mici nu se utilizează neapărat betonul armat pentru structura de rezistență, pentru că betonul și oțelul au costurile destul de mari. De regulă, specialiștii recomandă o structură de rezistență din zidărie, care asigură stabilitatea unei asemenea construcții.

Structură de rezistență cu zidărie portantă

În cazul unei case sau vile se poate alege o structură de rezistență de acest fel, dacă spațiile nu sunt foarte mari pentru camere. Prin folosirea zidăriei portante, costurile sunt mai accesibile.

În cazul vilelor, care au bucătării mari, un living foarte spațios și alte camere destul de ample, este necesară o altă structură de rezistență. Specialiștii nu recomandă zidăria portantă, deoarece ei spun că apare riscul de a se produce un fenomen de rotație. Ce înseamnă asta? Casa poate avea tendința de a se roti în jurul elementului structural, pentru că centrul ei de greutate nu este același cu centrul geometric al structurii de rezistență a construcției. Stâlpii din zidărie portantă se pot rupe, când acest efect este amplificat.

Structură de rezistență din lemn

Există proprietari care preferă o astfel de structură de rezistență, mai ales dacă nu dispun de foarte mulți bani. Ea se folosește pentru casele mai mici, care nu au camere spațioase. Costurile pentru realizarea unei structuri de rezistență din lemn sunt mai mici, comparativ cu o structură din metal sau beton armat. Pentru astuparea golurilor se folosește vata minerală. Aceasta va acoperi spațiile dintre montanții din lemn.

Lemnul are anumite dezavantaje, nu este recomandat să fie utilizat în acest scop. Durata sa de viață este mai mică decât în cazul altor materiale, în plus apare și riscul de a fi deteriorat de condițiile de mediu și dăunători.

În cazul unui eveniment seismic, structura de rezistență din lemn poate ceda, deci nu este cea mai bună alegere. Lemnul se usucă și își micșorează dimensiunile în timp, iar la cutremur poate crăpa. În cazul lemnului apare fenomenul de răsucire și deformare, iar riscul de producere a unor fisuri este destul de mare.

Lemnul nu este recomandat în lucrări de construcție, unde este supus la șocuri bruște. În ciuda acestor dezavantaje, lemnul este folosit ca element principal în construcții, pentru că are și avantaje, pe care oamenii le apreciază (masă volumetrică mică, rezistență mecanică la compresiune la fel ca betonul, suprafață ușoară și altele).

Structură de rezistență din metal

O astfel de structură este mai potrivită pentru clădirile mari și înalte. De regulă se folosește la construcțiile industriale, la hale de producție, depozite, clădiri de birouri cu multe etaje, etc.

Oțelul are cea mai bună durabilitate și performanță pe termen lung. Este cel mai bun material pentru realizarea structurilor de rezistență puternice. În plus, oțelul se răsucește, dar nu se rupe. Este un material stabil, va rămâne la fel, fără nicio variație de lățime, grosime, sau alte proprietăți. Acest lucru nu se poate spune despre structurile din beton armat sau din zidărie portantă.

În caz de cutremur, casa care are o structură de rezistență din oțel, va fi mai stabilă.

Un alt avantaj oferit de oțel este că rezistența sa este uniformă în toate direcțiile. Deși nu s-ar crede, el este mai ușor decât structurile de rezistență din beton și zidărie portantă. Poate fi mai ușor comparativ și cu structurile de rezistență din lemn.

Structura de rezistență din oțel este cea mai puternică în caz de cutremur.

Sus