Oferte locuri de munca top

Trei linii de cale ferata asteapta finantarea pentru electrificare

Cererea de finanțare din Fondul de Modernizare a proiectelor de electrificare a trei linii de cale ferată este deja fundamentată, finalizată și trimisă spre evaluare și aprobare la Banca Europeană de Investiții.

Proiectele vizează liniile de cale ferată vizate sunt Videle (Rădulești) – Giurgiu Nord (67 km) și Constanța – Mangalia (43 km), care au fost eliminate din lista proiectelor finanțate prin PNRR, precum și Chiajna – Jilava.

În urma reducerii alocărilor financiare nerambursabile pentru 21 de state membre ale Uniunii Europene, din perspectiva creșterii economice, sprijinului financiar nerambursabil acordat României prin PNRR a fost diminuat cu 2,11 miliarde euro.

Astfel, a fost redus în cadrul C4 sprijinul financiar nerambursabil în valoare de 236 milioane euro alocat pentru cele două proiecte de electrificare prevăzute în plan, respectiv Videle (Rădulești) – Giurgiu Nord și Constanța – Mangalia.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii intenționează să utilizeze surse precum Fondul de Modernizare si vânzarea de eurobonduri verzi pentru a finanța intervenții care cresc eficiența energetică și reduc emisiile în sectorul transporturilor.

În ceea ce privește reabilitarea celor 315 km de cale ferată finanțați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost demarate ambele proiecte de modernizare a căii ferate, respectiv Modernizarea liniei feroviare Caransebeș Timișoara – Arad (155 km) și Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (160 km).

Execuția sumelor folosite pentru titlul 60 PNRR – Proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR este de peste 3 miliarde de lei.

De asemenea, în acest moment sunt în execuție contractele pentru reînnoirea liniei de cale ferată București – Pitești (99 km), precum și cele aferente intervențiilor de tip Quick Wins (418 km), proiecte care presupun lucrări punctuale de eliminare a restricțiilor de viteză, creșterea vitezei de circulație a trenurilor și creșterea siguranței pe calea ferată.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus