Bancherii estimeaza: Cererea de credite ipotecare va scadea in trimestrul III

Bancherii estimează pentru trimestrul III din acest an reducerea cererii de credite ipotecare, conform raportului din luna august al BNR privind creditarea.

În trimestrul II s-au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, conomitent cu relaxarea celor pentru creditele de consum.

Pentru trimestrul III, bancherii se așteaptă la o relaxare a condițiilor de creditare pentru împrumuturile acordate populației și, ca urmare, estimează o continuare a majorării cererii pentru creditele de consum.

Aproximativ 69% dintre băncile respondente au raportat că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant în trimestrul II, în timp ce 31% au indicat un preț mai mare. Perspectivele bancherilor privind piața imobiliară în trimestrul III sunt de menținere a prețului mediu conform a 83% dintre instituțiile de credit. Numai 17% au estimat un preț mai ridicat.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri și-a continuat tendința ascendentă, înregistrând o creștere moderată în trimestrul II.

Băncile respondente anticipează, însă, întreruperea acestei tendințe în trimestrul III.

Construcțiile și imobiliarele, printre cele mai riscante sectoare de creditat

Sectorul construcțiilor și tranzacțiile imobiliare se numără printre cele mai riscante sectoare din punct de vedere al creditării bancare.

Cel mai riscant sector a fost considerat, și în acest trimestru, pentru al 13-lea trimestru consecutiv, cel energetic, urmat de construcții, tranzacții imobiliare și transport.

Singurul sector pentru care riscul de credit a rămas relativ constant față de trimestrul anterior este reprezentat de cel al altor servicii în afara turismului, transportului și intermedierii financiare.

Creste cererea de credite din partea firmelor

În ceea ce privește firmele, pentru al patrulea trimestru consecutiv, băncile au menținut standardele de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate firmelor.

Pentru trimestrul III estimează o cvasimenținere a condițiilor de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor.

Cererea de credite din partea sectorului real a continuat să se majoreze și în trimestrul II, similar trimestrelor anterioare, conform informațiilor raportate de către bănci.

În perspectivă, pentru trimestrul III, băncile anticipează o continuare a majorării cererii de credite din partea firmelor.

Astfel, băncile au indicat creșterea în trimestrul II a cererii de credite din partea firmelor la nivel agregat (+20% procent net), în linie cu așteptările exprimate în trimestrul anterior.

Majorarea cererii de credite a fost raportată și pe ambele segmente, IMM (+34% procent net în cazul ambelor maturități) și corporații (+17% procent net pentru împrumuturile pe termen scurt și 30 % procent net pentru cele pe termen lung).

Din perspectiva dimensiunii IMM, băncile au considerat întreprinderile mici ca fiind cele mai riscante, urmate de microîntreprinderi. Riscul de credit asociat creditării întreprinderilor mijlocii a rămas nemodificat față de trimestrul precedent.

Ce s-a întâmplat cu creditele pentru populație

Instituțiile de credit au înăsprit într-o oarecare măsură standardele de creditare în cel de-al doilea trimestru în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de 12,9%).

În ceea ce privește creditele de consum acordate populației, băncile au relaxat standardele de creditare (procent net de -14,2%).

Estimările pentru următorul trimestru vizează relaxarea standardelor de creditare pentru ambele categorii de împrumuturi destinate populației.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus