Oferte locuri de munca top

Constructiile scot economia Germaniei din criza

Germania a ieșit din perioada de stagnare în primul trimestru al acestui an. Creșterea se bazează pe majorarea activității în construcții, precum și a exporturilor nete, potrivit analiștilor de la ING Think.

Creșterea PIB-ului a fost de 0,2% față de trimestrul trecut.

Activitatea în sectorul construcțiilor a crescut cu 2,7% față de trimestrul trecut, în timp ce consumul privat și public a scăzut cu 0,4% în aceeași perioadă.

Deoarece activitatea în sectorul construcțiilor a beneficiat clar de vremea blândă de iarnă și nu de o îmbunătățire fundamentală, creșterea din primul trimestru aduce o oarecare ușurare, dar nu este încă un motiv de prea multă bucurie, consideră analiștii.

Chiar și după datele actualizate, economia Germaniei nu a revenit încă la nivelul său de la începutul anului 2022. De la invazia rusă în Ucraina, creșterea PIB-ului a fluctuat în jurul valorii de zero.

Pe viitor, economia germană ar trebui să se mențină pe o traiectorie pozitivă.

Creșterea salariilor ar trebui să alimenteze o recuperare a consumului privat și chiar ciclul de stocuri ar trebui să înceapă treptat să devină pozitiv.

Totuși, această îmbunătățire ciclică nu înseamnă că totul este dintr-o dată bine în Germania, subliniază ING Think.

Încă există câțiva factori ciclici care pot trage în jos activitatea economică.

Prețurile mai mari la petrol, ca rezultat al conflictelor militare în curs din Orientul Mijlociu, ar putea afecta din nou industria și exporturile.

De asemenea, numărul tot mai mare de insolvențe și anunțurile companiilor privind restructurările de locuri de muncă cresc riscul unei scăderi a pieței muncii în acest an.

În prezent, ING Think se așteaptă ca economia germană să crească cu aproximativ 0,3% în acest an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus