Oferte locuri de munca top

Analistii financiari nu estimeaza noi scumpiri ale locuintelor

Scade, în continuare, ponderea analiștilor financiari care cred că prețurile locuințelor din marile orașe ar putea crește în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Asociația CFA România.

Ponderea acestora a ajuns la 8%, fiind cel mai mic nivel din septembrie 2020.

Pe de altă parte, ponderea participanților la sondaj care consideră că prețurile locuințelor vor scădea a ajuns la 56%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului CFA România.

De altfel, 72% dintre participanții la sondaj consideră că prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe sunt supraevaluate.

Cladiri rezidentiale cu 14 niveluri, in pregatire

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, la nivelul de la începutul pandemiei corona

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat: ”Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rata anticipată a inflației atingând un nou maxim istoric al sondajului.”

Inflația va continua să crească, iar leul să se deprecieze

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

In vara vor incepe lucrarile la un nou ansamblu rezidential

În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la cel puțin 6% in următoarele 12 luni.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022

Valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%, în vreme ce evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus