Solplanet x AeroFix

In ce stadiu se afla autostrazile Transilvania si Comarnic-Brasov

Autostrazile Transilvania și Comarnic-Brașov sunt în diferite stadii de execuție sau de pregătire.

Pentru autostrada Transilvania, primii kilometri vor fi dați în folosință anul acesta. Astfel, pe tronsonul Borș – Biharia vor fi dați în trafic 6 km, iar pe tronsonul Iernut – Chețani vor fi finalizați 18 km, a declarat recent ministrul Lucian Bode.

De asemenea, cele două loturi din  Sebeș – Turda au un progres fizic de 87 –  90%. VO Bacău: pot fi finalizaţi cei 17 km la profil de autostradă din totalul de 30 de km cât are centura Bacăului. O parte ar putea fi dați în trafic, cel puțin legătura spre Onești, în această vară. ”Deci, sunt proiecte care, iată, au un progres fizic de 85 -90 – 90% care vor fi recepționaţi și dați în trafic în acest an”, a completat ministrul.

Date aproximative pentru finalizare

* Biharia-Borş –  finalizare în acest an;

* Biharia-Chiribiș – contractul pentru proiectarea și execuția celor 30 de km a fost semnat

* Chiribiș-Suplacu de Barcău – până în septembrie se va semna contractul

Pentru tronsonul de 14 km Suplacu de Barcău-Nușfalău au fost depus 5 oferte. Dacă nu vor fi contestații, în luna iulie se va putea semna contractul, spune ministrul.

”Nușfalău – Zalău, Zalău – Poarta Sălajului sunt tronsoane cu tuneluri și sunt mai complicate, dar până în luna septembrie noi ne-am propus să semnăm contractul pentru proiectare și execuție. Am anunțat câștigătorul pentru cei 12-13 km pentru Zimbor – Poarta Sălajului. Săptămâna viitoare (n.r. – săptămâna aceasta) se împlinesc cele zece zile, mai exact marți. Nu sunt contestații, putem să semnăm contractul de proiectare și execuție, 12 luni proiectare și 24 de luni execuție”, a explicat ministrul Bode.

În trei ani de zile vor fi gata marile proiecte

Ministrul Lucian Bode a declarat: ”Dacă noi, în acest an, semnăm contractele pentru proiectare și execuție pentru toate tronsoanele cuprinse între Nădășelu și Chiribiș, pentru că celelalte tronsoane sunt deja semnate, putem spune că în trei ani de zile, 12 luni proiectarea şi în medie 24 de luni execuție, în 3 ani de zile, avem legătura cu Ungaria pe la Borș. Și bineînțeles, înspre Târgu Mureș să finalizăm Iernut-Chețani și Chețani-Câmpia Turzii, unde, din păcate, avem o întârziere. Este o preocupare a noastră să finanțăm și să finalizăm Autostrada Transilvania. Cum spunea și domnul prim-ministru, în 5-6 ani vom avea Brașovul conectat cu Moldova, conectat cu Sibiul, conectat cu Bucureștiul prin Comarnic-Brașov, Sibiu-Brașov, respectiv Brașov-Bacău. ”.

Autostrada Comarnic-Brașov

Pentru Autostrada Comarnic-Brașov este necesară obținerea finanțării pentru studiul de fezabilitate, revizuirea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic din bani europeni. Ministrul estimează că în 30-36 de luni aceste documente vor fi gata, astfel ca după aceea să poată fi lansată licitația pentru execuție.

”Noi intenționăm să mergem pe revizuirea SF, pe modificarea traseului în stațiuni, astfel încât acolo să construim acele viaducte,  ca să nu afecteze construcția autostrăzii tot ce înseamnă dezvoltarea comunităților, în special a stațiunilor turistice. Și mă refer aici la Bușteni, la Azuga, la Comarnic. Sigur vom începe cu varianta ocolitoare Comarnic. Varianta ocolitoare a Comarnicului va fi practic parte din Autostrada Comarnic-Brașov și, fiind un proiect minor, sub 75 de milioane de euro, fonduri europene eligibile, putem să facem și SF revizuit și proiect tehnic şi execuție foarte repede”, a mai spus ministrul Lucian Bode.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus