Oferte locuri de munca top

Baraje si diguri de 11 mil euro pentru reducerea riscului la inundatii

A fost semnat contractul de asistență tehnică pentru proiectul „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia”. Investiția are valoarea estimată de de 50.137.310 lei cu TVA, (peste 11 milioane de euro) și va fi finanțată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Principalele măsuri structurale și nestructurale cu rol de diminuare a pagubelelor produse de viituri, propuse în cadrul investiției constau în: realizarea unei acumulări nepermanente, recalibrarea albiei, realizare diguri locale.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Apelor, proiectul își propune 5 obiecte de investiții :

  1. Reconectare braț vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria -Golăești :
  2. Reconectare meandre/brațe secundare în zona cotu Morii-Teiva Vișina ;
  3. Remeandrarea cursului de apă-restaurare meandre Jijia, mal stâng-Bosia ;
  4. Remeandrarea cursului de apă restaurare meandre Jijia, mal drept -Cristești ;
  5. „Amenajare hidrotehnică a râului Buhai, amonte de confluența cu râul Întors, județul Botoșani”.

Lucrările propuse constau în reabilitarea ecologică a albiei vechi a râului Jijia, prin reconectarea acesteia  în mai multe zone: de la Cotu Morii la Golăești, de la Cotu Morii la Teiva -Vișina, la Bosia, la Cristești. Barajul va fi amplasat pe cursul râului Buhai, în amonte de confluenţa cu râul Jijia la cca. 1750 m.

În cadrul proiectului se vor executa: o acumulare nepermanentă;  amenajare albie (81 km), 4 derivații, o priză de râu.

Acest proiect este cuprins în Planul de Management al Riscului la Inundații (P.M.R.I.), dar și în Planul de Management Bazinal al spațiului hidrografic Prut-Bârlad, fiind unul dincele 5 proiecte integrate majore care urmărește crearea unui cadru natural de retenție a apei.

Realizarea acestui proiect împreună cu celelelalte proiecte integrate va conduce la rezolvarea problemei inundațiilor în bazinul hidrografic Jijia, alături de obiectivul de investiții „Supraînălțare dig mal stâng râu Jijia amonte confluență cu râul Prut, jud. Iași”, aflat în execuție.

Proiectul este implementat de Administrația Națională „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus