Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii vor TVA de 5% pentru toate tranzactiile cu locuinte noi

Dezvoltatorii imobiliari au cerut aplicarea TVA redus la 5% pentru toate tranzacțiile cu locuințe noi, indiferent de preț, și nu doar pentru prima locuință achiziționată, ci și pentru următoarele. În prezent, propunerea legislativă este în dezbatere la Camera Deputaților, a anunțat Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS.

Piața rezidențială trece printr-o perioadă foarte bună și este improbabilă apariția unei crize. Prețurile locuințelor noi vor crește concomitent cu creșterea salariilor din România, susține domnul Ivan.

Dezvoltarea acestui segment este susținută de cererea venită din rândul populației tinere, dar și de accentuarea urbanizării. De exemplu, dacă Bucureștiul are în prezent 2,5 – 3 milioane de locuitori, în următorii 10 ani ar putea ajunge la 4 milioane de locuitori, subliniază domnul Ivan.

Anul 2014 a reprezentant punctul cel mai de jos în privința prețurilor locuințelor noi. Prețurile s-au încadrat însă pe un trend ascendant începând cu 2015. Creșterea prețurilor în 2016 a fost de 12-13% față de 2015. În schimb, în 2017, prețurile nu au mai crescut în același ritm, ci cu 9% față de anul precedent. “Pentru 2018 estimăm o creștere moderată a prețurilor”, afirmă Dorel Niță, Head of Data&Research, Imobiliare.ro

În toate principalele orașe regionale prețurile au depășit pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Campionul creșterilor este Clujul, cu +20% în 2017, prețurile medii ajungând aici la 1.460 de euro pe metru pătrat util, nivel apropiat de cel înregistrat în 2008, de 1.550 de euro pe metru pătrat util.

La rândul său, Constanța a depășit anul trecut pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, iar Iașiul se apropie de acest prag.

În ultimii doi ani, cererea pentru locuințe a crescut, stimulată de practicarea unor dobânzi la credite la minimul istoric și de o majorare a veniturilor salariale, adaugă domnul Niță.

 

Citiți și:

Nou proiect de construire hipermarket, locuinte si spatii de birouri in Bucuresti

Proiecte viitoare ale unor dezvoltatori rezidentiali din Bucuresti

22 mil euro pentru reabilitarea unei cazarme

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus