Oferte locuri de munca top

A crescut rata costului orar al fortei de munca

În sectorul construcțiilor, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 7,74% în trimestrul IV 2017 față de acelaşi trimestru al anului anterior. Față de trimestrul III 2017, în trimestrul final al anului trecut, în sectorul construcțiilor costul orar al forței de muncă a crescut cu 6,13%.

Și în tranzacțiile imobiliare în trimestrul IV al anului trecut, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o rată de creştere de 6,78%, față de același trimestru al anului 2016. Față de trimestrul anterior, în trimestrul IV 2017, costul orar a avut o rată de creștere de 8,8%.

La nivelul întregii economii, în trimestrul IV 2017 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 1,29% faţă de trimestrul precedent şi de 14,29% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (2,37%, respectiv 15,65%).

 

Trimestrul IV 2017 comparativ cu trimestrul IV 2016

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (6,78%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,63%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,49%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administraţie publică cu 27,58%, în sănătate şi asistenţă socială cu 18,56% şi în învăţământ cu 16,81%.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 14,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 15,65%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (14,48%, respectiv 15,64%).

 

Citiți și:

Planuri pentru construirea de locuinte pe cateva hectare, in Bucuresti

Viitor ansamblu cu blocuri de 28 niveluri

Nou proiect de construire hipermarket, locuinte si spatii de birouri in Bucuresti

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus