Solplanet x AeroFix

Noi reglementări pentru piaţa energetică europeană

Alternative_EnergiesO serie de propuneri privind piaţa energetică au fost elaborate de Comisia Europeană. Acestea reprezintă primii paşi către Uniunea Energetică a Europei.

Propunerile vizează furnizarea de noi beneficii pentru consumatorii de energie, lansarea unei reorganizări a pieței europene de energie electrică, actualizarea sistemului de etichetare referitoare la eficiența energetică și revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.

În privinţa comercializării certificatelor de emisii, Comisia propune protejarea competitivității internaționale a sectoarelor industriale care sunt supuse celui mai ridicat risc de relocalizare a producției lor în afara UE, prin direcţionarea către jurisdicții cu mai puține constrângeri în ceea ce privește gazele cu efect de seră, cât și încurajarea orientării investițiilor energetice către alternative mai curate și inovatoare.

În plus, Comisia propune ca veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii să fie utilizate de statele membre pentru finanțarea unor acțiuni menite să ajute țările terțe să se adapteze la efectele schimbărilor climatice.

Noua uniune energetică va aduce schimbări şi în etichetarea produselor. respectiv revenirea la etichetarea produselor în funcţie de consumul energetic pe scara inițială de la A la G, mai simplă și bine înțeleasă de către consumatori. Comisia mai propune şi crearea unei baze de date cu produsele eficiente energetic nou-intrate pe piaţă.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind felul în care ar trebui să fie reorganizată piața energiei electrice pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor, pentru a furniza beneficii reale de pe urma noii tehnologii, pentru a facilita investițiile, în special în ceea ce privește generarea de energie din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon și pentru a recunoaște interdependența statelor membre ale UE în ceea ce privește securitatea energetică.

Propunerile Comisiei vor fi supuse aprobării Consiliului şi Parlamentului European în perioada următoare.

 

Sus