Solplanet x AeroFix

Despăgubiri de 8,6 mil. euro către Impresa Pizzarotti

EPSON DSC pictureConstructorul italian Impresa Pizzarotti ar putea primi despăgubiri în valoare de 8,6 milioane de euro de la CNADNR.

Modificarea proiectului şi amânarea predării amplasamentului lucrărilor la tronsonul Bucureşti – Moara Vlăsiei al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti au generat costuri suplimentare pentru constructor, se arată în decizia emisă săptămâna trecută de Tribunalul Bucureşti, citată de Hotnews.

Demararea lucrărilor la ultimii km de autostradă, ce fac legătura cu Bucureştiului, a fost amânată din cauza faptului că Primăria Bucureşti nu a luat o decizie cu privire la locul în care drumul urma să intre în oraş. De asemenea, în urma solicitării Primăriei Voluntari, CNADNR a renunţat la construcţia a două pasaje, urmând ca în locul acestora să se realizeze un nod rutier.

Impresa Pizzarotti a solicitat în cadrul procesului declanşat împotriva autorităţilor române despăgubiri în valoare de 88 milioane de euro, dar suma stabilită de Tribunalul Bucureşti este mult mai mică. Potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti suma ce urmează să fie acordată ca despăgubire reprezintă “contravaloare lucrări executate în baza ordinelor de modificare, Cazuri de compensare/exonerare pe parcursul derulării contractului nr. 93/11990/18.06.2007, precum şi la plata dobânzii legale aferente de la data pronunţării hotărârii până la data achitării efective a debitului principal.”

 

Impresa Pizzarotti a demarat construcţia primilor 19 km din autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti în anul 2007. Contractul iniţial se ridica la suma de 117 milioane de euro, însă valoarea acestuia a fost majorată cu peste 30% prin acte adiţionale.

În februarie 2015 a fost reziliat contractul pentru primii trei km din autostradă. O nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor urma să fie lansată la finele lunii martie, însă contractul nu a fost relicitat nici până la acest moment.

 

Decizia Tribunalul Bucureşti nu este definitivă aşa că în cazul în care autorităţile române vor face recurs ar putea evita plata despăgubirilor.

Sus