Oferte locuri de munca top

2014, cel mai slab an pentru livrarile de spatii comerciale

455.JPG Anul acesta va fi cel mai slab din ultimul deceniu in ceea ce priveste livrarile de spatii comerciale. Potrivit estimarilor in 2014 sunt prevazuti a fi livrati doar 56.000 mp, releva cel mai recent raport al consultantului CBRE privind piata spatiilor comerciale din Romania.
Volumul asteptat pentru 2014 este substantial mai scazut fata de media inregistrata in aceasta perioada – 243.000 mp.
Cererea comerciala a fost incurajata de un nou grup de francizati care doresc sa creeze un portofoliu de branduri variate si care sa fie prezenti in unitati de top din Bucuresti. De asemenea, aceasta cerere noua este determinata de performanta stabila a anumitor centre comerciale dominante si galerii comerciale, aflate in special in Bucuresti.

Estimam un numar de peste 20 de noi comercianti nou intrati in piata in 2013, care au ales sa inchieze spatii, majoritatea acestor magazine fiind operate in sistem de franciza. O alta intrare in piata in 2013 a fost reprezentata de comerciantul de jucarii grec Jumbo care a deschis primele sale doua unitati din Romania in toamna lui 2013, la Timisoara si Bucuresti.

Luiza Moraru, head of retail in cadrul CBRE Romania a declarat: „Capitala va atrage in continuare majoritatea comerciantilor nou intrati pe piata, intrucat aici se vor deschide pana in 2016 doua dintre cele mai mari centre comerciale. Aceasta cerere si performantele macroeconomice realizate in 2013, precum si asteptarile pozitive pentru anii 2014 si 2015, se vor traduce intr-o consolidare a pozitiei pentru centrele comerciale prime, localizate atat in Bucuresti cat si in provincie.”

La sfarsitul trimestrului 4 2013 stocul modern total a ajuns la circa 2,81 millioane mp, dupa deschiderea a cinci proprietati, totalizand 124.000 mp. Astfel in 2013 s-a inregistrat inaugurarea a patru centre comerciale: Uvertura Mall Botosani, AFI Palace Ploiesti, Promenada Mall Bucuresti, Galati Shopping City, insumand peste 106.000 mp inchiriabili, precum si un proiect de tip hipermarket cu galerie comerciala – Cora Constanta (18.000 mp suprafata totala inchiriabila), operational din iulie 2013.
Centrele comerciale aflate in constructie, cu deschiderea anuntata pentru 2014, sunt de talie mica – medie, nici unul dintre ele nu are mai mult de 30.000 mp inchiriabili. Aceste centre sunt: Vulcan Value Centre (NEPI) localizat in Bucuresti, plus Targu Jiu Shopping Centre si extensia de la AFI Palace Ploiesti. Pana la sfarsitul anului, aceste centre noi vor majora stocul de centre comerciale din Romania pana la circa 2,85 milioane mp.

Pentru perioada 2015 – 2016 au fost incepute lucrarile de constructie la proiecte mari cum ar fi: Mega Mall si ParkLake, ambele amplasate in partea de est a capitalei, la proiectul celor de la Immochan – Ghencea Shopping Centre, precum si la prima faza a proiectului Coresi Shopping City din Brasov.

Sus