Oferte locuri de munca top

10% mita pentru contracte de lucrări publice

hammer-719062_640Un procent de 10 % din valoarea plăților efectuate de Consiliul Județean Caraș Severin către câştigătorul unei licitaţii publice, adică 200.000 lei, a fost mita pretinsă şi primită de Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al CJ Caraș Severin, potrivit procurorilor DNA.

Firma denunţătorului avea un contract pentru diverse lucrări de utilitate publică executate în baza unui acord cadru și a unor contracte subsecvente.

În perioada ianuarie 2013-octombrie 2014, inculpatul Gheorghioni Ionesie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, a pretins și primit de la un om de afaceri suma totală de 200.000 lei.

În schimbul sumei menţionate, societatea comercială administrată de omul de afaceri a fost favorizată de către inculpatul Gheorghioni Ionesie, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat – unitate din structura Consiliului Județean Caraș Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții.
În perioada 07.01 – 06.04.2015, pentru același motiv și în aceeași calitate, inculpatul Ghiorghioni Ionesie, printr-un intermediar – inculpatul Ghiorghioni Adrian Cosmin, a pretins și primit, în trei tranșe, de la același om de afaceri, suma totală de 8.400 euro.
Pentru ajutorul acordat, Ghiorghioni Adrian Cosmin, rudă a inculpatului, a primit de la soția omului de afaceri o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de circa 1.900 lei.
La data de 25 martie 2015, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate la data de 31 decembrie 2014.
Diferența de 20.000 lei a fost remisă inculpatului Gheorghioni Ionesie la data de 12 mai 2016, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu a incuplaţilor Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, cu privire la săvârşirea a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată şi a lui

GhiorghioniAdrian Cosmin, rudă a inculpatului, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sus