Oferte locuri de munca top

Zone de protecţie cu reglementări speciale de urbanism pentru monumentele comemorative

Bucuresti,_Romania,_Cercul_Militar_National_(vedere_de_pe_colt);B-II-m-A-19201_(Act_de_Comemorare)_(1)Toate mormintele şi operele comemorative vor avea o zonă de protecţie în care pot fi instituite reglementări speciale de construire prin planurile şi regulamentele de urbanism.  Lucrările pentru întreţinerea acestor monumente sunt considerate de interes public naţional şi pentru ele nu se plăteşte taxa pentru certificat de urbanism şi autorizaţie de construire.

Acestea şi alte modificări privind conservarea monumentelor comemorative şi a mormintelor de război  au fost aprobate de Parlament şi promulgate de Preşedinte la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit noului text de lege operele comemorative de război pot fi date în administrarea instituţiilor publice, pot fi concesionate sau închiriate, cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

De asemenea, la art 8. din lege a fost introdus un nou alineat potrivit căruia: “Bunurile materiale sau elementele constitutive ale construcţiilor ori lucrărilor, realizate din fonduri proprii, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, destinate a fi incluse în opere comemorative de război, pot fi transmise cu titlu gratuit proprietarilor sau administratorilor obiectivelor comemorative de război româneşti din ţară şi din străinătate.”

Textul noii legi mai precizează că administraţia locală este obligată să asigure întreţinerea monumentelor de război aflate în administrare.

O altă modificare a legii de conservare a monumentelor de război prevede sancţiuni de la 5 mii la 10 mii de lei pentru construirea, modificarea, restaurarea fără aprobările prevăzute de lege.  Se pedepseşte cu amendă de la 5 la 10 mii de lei reamenajarea mormintelor şi cu amendă de la 7 mii la 10 mii de lei plasarea altor monumente pe locul destinat monumentelor eroilor.

Sus