Oferte locuri de munca top

Ziua Constructorului  – 14 Septembrie 

Ziua Constructorului 

– 14 Septembrie –

 

De Ziua Națională a Constructorului, Federația Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC recunoaște public, o dată în plus, meritele constructorilor și felicită fiecare constructor în parte pentru contribuția personală adusă acestui domeniu.

Demersul Federației a fost susținut universitățile de învățământ de specialitate, confederații reprezentative, sindicate, asociații profesionale, autorități publice centrale și locale, reprezentanții acestora manifestându-și public aprecierea față de activitatea constructorilor.

Declarațiile personalităților care au susținut demersul FPSC sunt publice și pot fi consultate accesând pagina de internet: www.ziuaconstructorului.ro.

Începând cu anul 2018, constructorii din România serbează Ziua Constructorului în data de 14 septembrie. Această zi a fost dedicată breaslei constructorilor prin Legea nr.350 /2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie – Ziua națională a constructorului, ca o recunoaștere a puterii echipei din construcții, de la muncitorul necalificat la inginer, în dezvoltarea economiei și în contribuția la PIB-ul românesc.

Ziua de 14 septembrie reprezintă un reper în activitatea și conștiința constructorilor români, este ziua în care, în anul 1895, în prezența regelui României și a ingineriului de excepție Anghel Saligny se recepționa Podul peste Dunăre de la Fetești-Cernavodă, lucrare de referință pentru Europa de la acea vreme.

La mulți ani celor care construiesc zi de zi în România!

 

dr.ing.Cristian Romeo Erbașu, președintele FPSC

Noi, constructorii, putem doar împreună să continuăm să dezvoltăm România ca pe o construcție trainică. Avem această datorie în fața predecesorilor noștri și în fața copiilor noștri cărora construcția  trebuie să le rămână mărturie a eforturilor noastre comune.

Pe 14 septembrie, de Ziua Națională a Constructorului, îi sărbătorim pe toți cei fără de care realizarea și exploatarea unor construcții de calitate nu ar fi posibile: executanți, de la muncitorul necalificat la inginer, consultanți, supervizori, cercetători, specialiști, proiectanți, arhitecți, producători și distribuitori de materiale de construcții, laboranți, cadre didactice. Cititi aici

 

 

Mesaje de  urări cu ocazia Zilei Constructorului

– in curs de actualizare-

 

 Klaus Iohannis, Președintele României

Astăzi, 14 septembrie 2024, celebrăm a cincea ediție a Zilei Naționale a Constructorului, cel mai potrivit prilej pentru a sublinia contribuția deosebit de importantă a sectorului construcțiilor la dezvoltarea României. Recunoaștem astfel eforturile zecilor de mii de profesioniști care fac posibilă transformarea proiectelor în realitate.

Într-o eră în care ne confruntăm la scară extinsă cu fenomenul migrației forței de muncă, consolidarea resurselor interne este o prioritate. Trebuie să creăm un mediu care să atragă și să mențină talentul autohton, iar sectorul construcțiilor este un adevărat motor al economiei naționale. Cititi aici

 

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, președintele Partidului Social Democrat

Marcarea Zilei Naționale a Constructorului reprezintă un gest de firească recunoaștere a importanței unui sector devenit pilon strategic pentru dezvoltarea țării, prin volumul de investiții pe care le atrage și prin contribuția în creștere la PIB-ul economiei românești.

Din poziția de prim-ministru, dar și ca simplu cetățean al acestei țări, nu pot decât să mă bucur văzând numărul în creștere al șantierelor de construcții, în toate zonele de infrastructură, mai ales că vorbim și despre capacitatea de care dau dovadă constructorii români de a lucra la nivelul de exigență al celor mai noi standarde în domeniu și de a-și asuma finalizarea la termen a unor obiective uneori extrem de complexe. Cititi aici

 

Vasile-Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților

România a avut, de-a lungul istoriei, realizări unice și notabile în domeniul construcțiilor. Sunt cunoscute în toată lumea construcții unicat precum Podul inginerului Anghel Saligny de la Cernavodă, Barajul de la Vidraru, drumul Transfăgărășan, care traversează Munții Făgăraș, și nu în ultimul rând de impunătoarea clădire a Parlamentului României. Acestea sunt doar câteva repere care reflectă contribuția constructorilor români într-un domeniu în care până și sintagma ”cerul este limita” a fost depășită.

Munca dedicată și profesionalismul tuturor constructorilor contribuie semnificativ la transformarea țării noastre, fie că vorbim de infrastructura rutieră, de construirea locuințelor, de proiecte industriale sau clădiri publice.

Fiecare fundație pe care o ridicați este un pas înainte pentru comunitățile noastre și pentru viitor. Cititi aici

 

Roxana Mînzatu, europarlamentar

Constructorii români sunt parteneri cheie în saltul de dezvoltare a României pe care l-am început deja. Am oferit valoare acestui “Împreună” între mediul de afaceri și Guvernul României, lucrând, cot la cot, în Grupul de lucru interministerial pentru sectorul apă-canal.

Colaborând, am generat legislație aflată astăzi în vigoare care să stimuleze forța de muncă în sectorul construcțiilor, care să optimizeze proiectarea și derularea investițiilor publice și care să permită constructorilor români să fie mai dinamici și mai performanți.

Sărbătorim, în 14 Septembrie, Ziua Constructorului, un simbol pe care tot împreună l-am legiferat. Așa încât vă spun: “La Multi Ani!”

Am încredere că parteneriatul sectorului public cu sectorul constructorilor este un model de bună practică care va inspira un mod de a genera politici publice eficiente in Romania.

 

Adrian-Ioan VESTEA, ministrul  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Ziua națională a constructorului reprezintă un moment în care, mai mult ca oricând, ne îndreptăm atenția către toți cei care contribuie la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii din România, fie că vorbim despre locuințe, clădiri publice, drumuri, autostrăzi, poduri sau rețele edilitare.

Data de 14 septembrie a fost aleasă pentru a aminti de ziua în care, în anul 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I”, redenumit ulterior „Anghel Saligny”, după numele proiectantului și executantului celei mai mari construcții de profil la acea dată din Europa și a treia din lume, înscris în prezent în Lista Monumentelor Istorice. Cititi aici

 

Sebastian BURDUJA, ministrul Energiei

Astăzi, cu ocazia Zilei Constructorului, celebrăm o profesie fără de care dezvoltarea României nu ar fi posibilă. Încă de la inaugurarea Podului Anghel Saligny la 14 septembrie 1895, această zi simbolizează nu doar reușitele tehnice remarcabile, ci și pasiunea și responsabilitatea fiecărui constructor care, de-a lungul anilor, a contribuit la modelarea peisajului economic și social al țării noastre. Cititi aici

 

 

 

Mircea ABRUDEAN,  Secretar General al Guvernului României, cu rang de ministru

În anul 1895, la 14 septembrie, când a fost inaugurat Podul Regele Carol I (redenumit Anghel Saligny), România apărea pe harta mondială a marilor construcții de infrastructură, cu cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume.

Nu întâmplător, 14 septembrie a fost aleasă ca dată la care serbăm Ziua Constructorului, un moment pe care îl dedicăm tuturor celor care lucrează în acest segment important al industriei și care, conform statisticilor Federației Europene a Industriei de Construcții reprezintă 5,5% din totalul angajaților din Europa. Cititi aici

 

Teodora Preoteasa, Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Stimată Federație a Patronatelor Societăților din Construcții,

Cu ocazia Zilei Naționale a Constructorului, doresc să adresez aprecieri sincere tuturor celor care activează în domeniul construcțiilor. Prin profesionalismul și dedicarea fiecăruia dintre voi, contribuția adusă la dezvoltarea comunităților și la progresul întregii societăți este semnificativă.

Talentul, priceperea și efortul depus în realizarea fiecărei construcții, indiferent de dimensiune, susțin dezvoltarea economică a țării. Este o onoare să recunosc public meritele voastre și să îmi exprim sprijinul pentru activitatea valoroasă pe care o desfășurați în cadrul proiectelor cu finanțare europeană. Cititi aici

 

Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

Sărbătorim astăzi Ziua Constructorului, o bună oportunitate de a onora munca celor care contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii României.

Fiecare kilometru de drum construit, fiecare proiect finalizat ne aduce noi beneficii și noi oportunități economice.

În calitate de director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mândru să fac parte dintr-o echipă dedicată și profesionistă, care pune pe primul loc siguranța și confortul cetățenilor. Cititi aici

 

Gabriel BUDESCU, director general  al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR)

Ziua Constructorului este dedicată breslei care contribuie decisiv la economia României, un adevărat ,,motor” pus în mișcare de sute de mii de oameni dedicați unei meserii atât de dificile, cu numeroase sacrificii, dar cu unele dintre cele mai frumoase realizări. Este o zi de recunoaștere a meritelor celor care proiectează și construiesc alături de producătorii materialelor de construcții și de furnizorii utilajelor de pe șantiere.

Ziua de 14 septembrie, simbolic inspirată dintr-o lucrare emblematică din trecut, devine, pentru noi toți, și un prilej de a căuta soluții pentru provocările viitorului din acest domeniu, provocări care nu sunt puține: Cititi aici

 

Manuela Irina PĂTRĂȘCOIU, director General, Compania Națională de Investiții

De la marile proiecte care modelează peisajul urban și rural, până la lucrările de finețe care aduc valoare comunităților locale, efortul și dedicarea constructorilor fac diferența. Cu ocazia Zilei Constructorului, Compania Națională de Investiții își exprimă aprecierea pentru rolul lor esențial în modernizarea infrastructurii și dezvoltarea României. Fiecare șantier, fiecare proiect finalizat este un pas înainte spre transformarea pe termen lung a țării.

Mulțumim tuturor celor care, prin efortul zilnic, fac posibilă realizarea unor lucrări durabile și de impact, demonstrând constant că excelența în construcții este o realitate pe care ne putem baza.

 

Victorița DUMITRAȘCU, Inspector general, Inspectoratul de Stat în Construcții

Dragi colegi,

Este cunoscut faptul că, oamenii sunt cea mai valoroasă resursă în cadrul oricărui domeniu, iar breasla constructorilor este exemplul cel mai elocvent în acest sens.

Astăzi, celebrăm Ziua Națională a Constructorului, un moment deosebit care ne oferă ocazia de a reflecta asupra realizărilor dumneavoastră și de a recunoaște importanța esențială a sectorului construcțiilor în dezvoltarea economiei românești. Instituită prin Legea nr. 350/2018, această zi onorează munca celor care proiectează, construiesc și contribuie la realizarea unor lucrări de referință în țara noastră. Cititi aici

 

 

Cseke Attila, senator, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Ziua de 14 septembrie este un reper extraordinar al activității inginerului Anghel Saligny. Este totodată și cea mai potrivită zi aleasă pentru a ne bucura de Ziua Națională a Constructorului. Le urez tuturor celor care lucrează în acest domeniu să aibă parte de tot ceea ce își doresc, sănătate și multe împliniri profesionale!

Sectorul construcțiilor a fost și este un segment important din economia țării, contribuția lui la dezvoltarea infrastructurii, fie urbană, fie rurală, este hotărâtoare.

În perioada în care am avut onoarea de a deține calitatea de Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, împreună cu breasla Dumneavostră am lucrat pentru a aduce României construcții sigure și eficiente. Cititi aici

 

Prof. univ. dr. Tudorel Andrei, Președinte al Institutului Național de Statistică

În spatele fiecărei clădiri care se înalță, în spatele fiecărui pod ce leagă comunități sau fiecărui drum care ne poartă mai departe, stau oameni. Oameni dedicați, pasionați și curajoși. Voi, constructorii României, sunteți cei care dați viață visurilor și care clădiți, cărămidă cu cărămidă, un viitor mai bun pentru toți.

În fiecare cifră pe care noi, Institutul Național de Statistică, o raportăm publicului larg, vedem mai mult decât un număr – vedem povestea muncii voastre. În spatele fiecărui procent de creștere a sectorului de construcții, vedem sacrificiul și efortul zilnic al fiecăruia dintre voi. De la muncitorul care își începe ziua înainte de răsărit, la inginerul care calculează până la ultimul detaliu pentru a asigura siguranța unui proiect, fiecare dintre voi contribuie la dezvoltarea acestei țări. Cititi aici

 

 

Dr. ing. Ilie VLAICU, Președinte Asociația Română a Apei

Domeniul construcțiilor este pilonul pe care se spijină societatea modernă. Este industria responsabilă de construcția podurilor care unesc orașe, a clădirilor în care ne desfășurăm activitatea profesională, a drumurilor pe care călătorim și a caselor în care ne clădim familiile. Fiecare segment din infrastructura pe care ne bazăm zi de zi a fost gândit cu meticulozitate și construit cu pricepere de către profesioniști. Cititi aici

 

 

Dumitru COSTIN, președinte, Blocul Național Sindical

Astăzi, de Ziua Constructorului, vă transmit cele mai calde felicitări și mulțumiri pentru munca voastră neobosită, pentru profesionalismul și dedicarea de care dați dovadă în fiecare zi! Blocul Național Sindical și afiliatul său Federația ”FGS Familia”, singura structură reprezentativă din domeniul construcții și materiale de  construcții, sunt alături de voi, așa cum au fost încă de la începutul anilor 1990, reprezentându-vă și apărându-vă drepturile și interesele în relația cu angajatorii și autoritățile statului. Cititi aici

 

 

Dan ȘUCU, Președintele CONFEDERAȚIEI PATRONALE CONCORDIA

 De Ziua Constructorului, aș dori să transmit un mesaj de felicitări către întreaga breaslă, cu convingerea că munca lor este esențială pentru o Românie modernă și europeană. Constructorul roman pune umărul, la propriu, la clădirea infrastructurii atât de vitale economiei țări și la un viitor sustenabil. Este o meserie grea, ale cărei merite nu sunt suficient recunoscute și sunt onorat să am ocazia să le transmit un sincer la mulți ani!

 

 

 

Gheorghe BĂLĂCEANU, președinte al FEDERAȚIEI GENERALE A SINDICATELOR FAMILIA

 „La mulți ani, constructori, arhitecți, proiectanți, muncitori, ingineri!

Munca voastră este una deosebită și purtați o responsabilitate enormă pentru realizarea obiectivelor. Deși solicitantă și cu numeroase provocări, munca constructorilor oferă satisfacția că ceea ce se execută dăinuie în timp și spațiu, fiind lăsat moștenire generațiilor viitoare.”

 

 

 

Domenico Campogrande, director general al EUROPEAN CONSTRUCTION INDUSTRY FEDERATION,

Inițiativa de a stabili și de a celebra o „Zi Națională a Constructorului” oficială este o realizare remarcabilă, subliniind rolul esențial jucat de industria construcțiilor. Acest lucru este valabil atât la nivel național, cât și la nivel european. În prezent, la nivelul UE, industria noastră reprezintă peste 3 milioane de companii, majoritatea mici, și peste 12 milioane de muncitori, care produc 10% din PIB-ul UE. Cititi aici

 

 

 

Prof. ing. Nicolae Șt. NOICA, membru de onoare al Academiei Române, Director general al Bibliotecii Academiei Române

Un element capabil să măsoare gradul de civilizaţie al unei societăţi este măsura în care patrimoniul construit contribuie la calitatea modului de viaţă al oamenilor.

Începând cu înfăputirea Regatului României, sub Carol I, societatea românească a acordat a făcut o prioritate din estetica şi funcţionalitatea unor construcţii de utilitate publică şi privată, devenite reper în arhitectura românească, multe dintre ele putând fi admirate şi astăzi ca blazoane identitare ale Capitalei şi ale marilor orşe din ţară. Încă de la sfârşitul  secolului al XIX-lea au fost construite Ateneul Român, Palatul Băncii Naţionale a României, Palatul Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Teatrul Naţional din Iaşi. Ele dovedesc priceperea, talentul şi voinţa de a construi a construi ale înaintaşilor noştri, precum şi orgoliul lor de a avea o ţară cu care să se mândrească. Cititi aici

 

 

 

Piero PETRUCCO, președinte al EUROPEAN CONSTRUCTION INDUSTRY FEDERATION

În calitate de președinte al FIEC, am onoarea de a profita de această oportunitate unică pentru a transmite acest mesaj cu privire la inițiativa cheie a federației noastre membre din România, FPSC, care sărbătorește o recurență specială: Ziua Națională a Constructorului pe 14 septembrie.

Industria construcțiilor joacă un rol esențial în economiile și societățile noastre, oferind, pe de o parte, clădiri sustenabile și accesibile, esențiale pentru bunăstarea tuturor cetățenilor și, pe de altă parte, infrastructura necesară pentru o mobilitate inteligentă și pentru competitivitatea economiilor noastre. Acest lucru este cu atât mai adevărat în contextul obiectivului principal al UE de a atinge o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Acest obiectiv nu va fi posibil fără implicarea activă a industriei construcțiilor. Cititi aici

Florian BURNAR

președinte al Asociației Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene

Ziua de 14 Septembrie 2024 – Ziua națională a Constructorului – reprezintă un bun prilej de a ne reaminti faptul că sectorul construcțiilor este un sector vital pentru economia României și de a recunoaște meritele și contribuțiile remarcabile ale constructorilor români la modernizarea societății românești de-a lungul timpului. În această zi de sărbătoare pentru breasla constructorilor, ne exprimăm recunoștința pentru toți profesioniștii care activează în cadrul acesteia! Cititi aici

 

 

Prof. univ. dr. ing. Ioan TUNS,

Decanul Facultății de Construcții din Universitatea Transilvania Brașov.Membru corespondent ASTR – Secția Construcții și Urbanism

MÂNDRIA DE A FI  CONSTRUCTOR

Construcțiile au însoțit omenirea din cele mai vechi timpuri, în forme primitive la început, ca adapost împotriva animalelor sălbatice și a condițiilor naturale, la forme tot mai complexe și variate, în acord cu nevoile generate de societatea umană, mereu în dezvoltare și transformare.

Prin rolul pe care îl îndeplinesc în desfășurarea normală a vieții și a activităților sociale, spirituale și materiale, în condiții de influență a factorilor naturali și a mediului de exploatare, construcțiile dobândesc  o puternică componentă socială în care exigențele utilizatorilor reprezintă elemente esențiale de plecare în procesul de concepție, proiectare, alcătuire și exploatare. Cititi aici

 

Giulio BERTOLA, Președinte Confindustria Romania

Stimați membri ai Federației FPSC,

Ziua de 14 septembrie reprezintă o dată de o deosebită importanță pentru istoria și progresul ingineriei și construcțiilor din România, fiind ziua în care, în 1895, în prezența Regelui României și a excepționalului inginer Anghel Saligny, a fost inaugurat podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, o lucrare de o importanță extraordinară nu numai pentru România, ci și pentru întreaga Europă. Această capodopera a ingineriei continuă să reprezinte un simbol al excelenței, dăruirii și inovației, valori care caracterizează și astăzi munca constructorilor români. Cititi aici

 

Emil DRĂGHICI, președintele Asociației Comunelor din România, primarul Comunei Vulcana-Băi, Județul Dâmbovița

CONSTRUCTOR … A CONSTRUI

Mă simt onorat să pot prezenta un cuvânt, o apreciere, cu caracter public, de 14 septembrie – ZIUA NAȚIONALĂ A CONSTRUCTORULUI, și nu pot să nu afirm că aceasta se datorează recunoașterii aportului autorităților administrației publice ale comunelor care se întind pe suprafața a ceva mai bine de 87% din teritoriul României, în dezvoltarea durabilă a colectivităților locale, sub toate planurile – economic, social și urbanistic; din acest punct de vedere definesc ca fiind ROMÂNIA SATELOR. Cititi aici

 

 

prof. dr. ing.  Daniela Lucia MANEA, decan al Facultății de Construcții – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

De Ziua Națională a Constructorului, Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca se alătură demersului public de recunoaștere a meritelor constructorilor români. Facultatea de Construcții pregătește, în prezent, specialiști pentru toate cele 3 cicluri universitare: licență, master, doctorat în domeniile inginerie civilă, inginerie geodezică și inginerie și management contribuind astfel, zi de zi, la formarea unor specialiști de elită care să ducă mai departe, generațiilor viitoare, moștenirea lasată de predecesori de renume. Cititi aici

 

 

 

prof. dr. ing. Raul ZAHARIA, Decanul Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara

Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara transmite astăzi, fiecărui constructor român, felicitări pentru profesia pe care au ales să o urmeze!

Avem în minte crezul renumitului academician Dan Mateescu, intemeietor al Școlii de cercetare in domeniul construcțiilor metalice de la Timișoara, care a invatat multe generatii de studenti ca pentru un constructor nu trebuie să existe o constructie mare sau mica, importanta sau mai putin importanta, ci doar o constructie bine făcută. Cititi aici

 

 

 

Dr.ing. Lucian MELINCEANU, președinte al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri

14 septembrie, ziua cu o dublă celebrare națională, marchează importanța colaborării în construcții.

Dedicarea unei zile naționale comune a Inginerului și a Constructorului Român, contribuie la conștientizarea a două categorii profesionale liant, atât de importante între toate clasele sociale. Indiferent de ce suntem sau alegem să fim, nevoile noastre de bază, ale tuturor, sunt la fel. La un moment dat cu toții avem nevoie și de un inginer și de un constructor.

Astăzi, nu mai avem o Ana pe care să o jertfim pentru o construcție rezistentă și bine făcută, avem cunoaștere, avem norme și reglementări, avem experiență și trebuie să apelăm la ea. Cititi aici

 

Ioan Silviu DOBOȘI, președinte al Asociației Inginerilor de Instalații din România

AIIR – Asociația Inginerilor de Instalații din România reunește un corp profesional important în cadrul breslei Inginerilor Constructori din România. AIIR salută demersul FPSC de a susține  inițiativa legislativă materializată prin Legea nr.350 /2018, prin care ziua de 14 septembrie a devenit Ziua Constructorului.

Promovarea profesiei de inginer constructor și implicit edificarea construcțiilor sunt deziderate majore, dovedite de acțiunile concertate ale tuturor actorilor implicați. Îmi permit să amintesc aici mediul academic reprezentat de universitățile tehnice de profil din țară, Asociațiile Profesionale – OAR, AICPS, OAER, ARA, CNRI, SIEAR, AGFR, FPSC, Asociațiile Patronale FPSC și ARACO, Ministerul de resort MDLPA, alături de care AIIR a acționat strâns unit în ultimii ani în dorința de a reprezenta și promova cu cinste profesia de inginer constructor. Cititi aici

 

Dorel DUȚĂ, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România 

 Cu ocazia Zilei Constructorului, in numele UNSICAR vă transmit cele mai sincere urări de „La mulți ani!” și vă felicit pentru contribuția esențială pe care o aduceți la dezvoltarea și modernizarea României.

În lumea construcțiilor, soliditatea și siguranța sunt valori fundamentale, aceleași principii pe care noi, brokerii de asigurări, le prețuim și promovăm în fiecare zi. Parteneriatul nostru se bazează pe încredere, responsabilitate și protecție, asigurându-ne că fiecare proiect pe care îl realizați este însoțit de soluții de asigurare pe măsură, pentru un viitor durabil și sigur.

Vă mulțumim pentru dedicarea și profesionalismul de care dați dovadă și vă dorim succes în toate proiectele viitoare!

 

Ștefan BÂLICI, președintele Ordinului Arhitecților din România

Pentru oricine este activ în domeniul construcțiilor sau este, ca cetățean, sensibil la acesta și la impactul său asupra mediului nostru de viață, ziua de 14 septembrie este, de câțiva ani încoace, prilej de a-i sărbători pe cei care dau viață șantierelor de construcții, dar și, poate mai ales, prilej pentru reflecție cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic și încercat.

Ziua aleasă pentru a le fi dedicată constructorilor, 14 septembrie, este ziua inaugurării în anul 1895 a Podului Regele Carol I de la Cernavodă, un monument care exprimă într-o formă exemplară relația dintre decidenți politici capabili sau chiar vizionari, profesioniști pregătiți să gândească și să pună în practică viziunile de dezvoltare și sistemul administrativ și instituțional bine conformat, care are capacitatea să desfășoare în bune condiții întregul proces. Această relație subîntinde fiecare proiect public de succes, iar referirea, prin alegerea datei Zilei Naționale a Constructorului, la acest monument exemplar este o alegere plină de semnificație. Cititi aici

 

Liliana HORGA, președintele Asociaţiei Profesionale de Drumuri și Poduri Din România

Sincere urari tuturor constructorilor si mesterilor cu ocazia zilei profesionale !

Voi sunteti nu doar niste creatori a cladirilor , ci chiar mai mult , voi includeti o particica din inima voastra in tot ceea ce construiti ! Va doresc ca dragostea si bunatatea sa fie la fel de rezistente , trainice si durabile precum tot ce creati ,  munca voastra sa fie apreciata si rasplatita iar constructiile cat mai fromoase .

FELICITARI cu ocazia Zilei Internationale a CONSTRUCTORILOR !

Cu respect

 

Kelemen HUNOR, președinte Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

Cu ocazia Zilei Naționale a Constructorului, doresc să transmit sincere felicitări tuturor celor care, prin munca lor dedicată și profesionalismul de necontestat, construiesc, dezvoltă și modernizează România.

Ziua de 14 septembrie este legată de personalitatea inginerului Anghel Saligny, a cărui viziune și realizări rămân repere istorice pentru profesia de constructor. Podurile construite de Saligny, precum și alte lucrări de infrastructură de anvergură, rămân simboluri ale inovației și dedicării de care profesioniștii din domeniul construcțiilor dau dovadă. Nu degeaba am ales în anul 2021, în perioada când UDMR se afla la guvernare, ca programul de investiții, care are ca obiectiv dezvoltarea localităților, să îi poarte numele. Cititi aici

 

Marius PINTILIE, președinte al Asociatiei Române a Distribuitorilor de Metal Membru Eurometal 

Dragi constructori, Dragi parteneri,

Va uram un sincer si calduros LA MULTI ANI! Multa sanatate, putere de munca si incredere intr-un viitor mai bun in Romania la care contribuiti din plin si pentru care va suntem recunoscatori!

In numele ARDIMET va asiguram de intregul nostru sprijin si devotament cu materialele de baza, respectiv produsele metalurgice necesare desavarsirii proiectelor dumneavoastra!

 

Elena-Ecaterina Chivu, președintele Consiliului superior al CECCAR

Cu prilejul sărbătoririi Zilei naționale a constructorului, adresăm sincere felicitări întregii comunități a constructorilor din România.

Profesia pe care o reprezentați este fundamentală pentru societatea noastră, este esențială pentru dezvoltarea și modernizarea continuă a infrastructurii care ne susține activitățile zilnice.

Profesiile noastre, deși diferite în instrumente și medii de lucru, împărtășesc un angajament comun față de precizie, responsabilitate și integritate. Împreună, contribuim la consolidarea unui edificiu socio-economic robust, armonios și funcțional.  Cititi aici

 

Prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector, Universitatea Tehnică de Construcții București

Marcăm cu ocazia Zilei Constructorului un moment deosebit în care recunoaștem și omagiem eforturile și realizările celor care contribuie la dezvoltarea construcțiilor din România.

Aportul inginerilor constructori este esențial pentru edificarea unei societăți moderne și sustenabile, dedicarea, profesionalismul și ingeniozitatea acestora reprezentând cheia pentru construirea unei fundații solide a societății, a progresului și a stabilității. Cititi aici

 

 

Dr.ing.Anca Constantin, decan al Facultății de Construcții din cadrul Universității Ovidius din Constanța

Ziua constructorului- 14 septembrie- este momentul în care ne aplecăm atenția asupra meritelor deosebite  ale celor care contribuie, cu inteligență și dăruire la crearea mediului construit, începând de la zidarul anonim și culminând cu specialiștii de renume și savanții care își dedică aptitudinile dezvoltării și inovării în inginerie civilă. O Românie modernă nu poate fi concepută fără contribuția esențială acestei categorii profesionale. Cititi aici

 

 

Prof.dr. ing. Loretta Batali, președinte al Societății Române de Geotehnică și Fundații 

Societatea Română de Geotehnică și Fundații (SRGF) își indreaptă astăzi, de Ziua Națională a Constructorilor, gândurile bune către colaboratorii noștri, către constructori, cei cu care, indiferent de meserie sau profesie, specialiștii SRGF reușesc să transforme pământul în teren de fundare!

Investigarea terenului, proiectarea şi monitorizarea structurilor geotehnice stau la baza realizării unei construcții, fie ea civilă sau de artă și azi, în moment de sărbătoare, reiterăm angajamentul profesional de a contribui la realizarea unor construcții trainice, atât de necesare dezvoltării societății, dar și a fiecărei individualități.

De Ziua Națională a Constructorului ne dorim să realizăm, împreună fundații solide pentru generațiile ce ne vor urma!

 

Prof.univ.dr.ing. Andrei Burlacu, Decan Facultatea De Construcții Și Instalații, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Din Iaşi

Momentul de solemnitate pe care îl oferă manifestarea organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Constructorului în data de 14 septembrie 2024, ne oferă prilejul de a vă adresa mesajul de felicitare şi urările de deplin succes din partea Facultatii de Construcţii şi Instalaţii din cadr ul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Federaţia recunoaște rolul esențial al constructorilor și celebrează sacrificiul și efortul neobosit depus de aceștia pentru a menține direcţia de stabilitate și performanţă având un impact imediat asupra industriei construcțiilor și contribuie la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii țării noastre.

De asemenea, impactul pozitiv al celor care lucrează în sectorul construcţiilor se extinde cu mult dincolo de granițele șantierului, iar domeniul construcţiilor oferă  o carieră valoroasă și plină de satisfacții profesionale care merită să fie promovate și recunoscute!  Cititi aici

 

 

 

Iacob Baciu, președinte Confederația Sindicatelor Democratice Din România

Așa cum se cunoaște, încă de la drumurile construite de către romani, cetățile dacice sau zidurile chinezești de apărare, activitatea în construcții a fost, este și va fi principala activitate prin care un stat își construiește viitorul.

Constructorul român, apreciat peste hotare pentru buna sa muncă, merită să primească recunoaștere aici, acasă, în această zi de 14 septembrie dedicată lucrătorilor din branșă.

Cum putem noi, românii, să nu ne amintim și să-l omagiem pe Anghel Saligny pentru acele bijuterii ale sale din România: Podul de la Cernavodă, Hotelul Traian din Iași sau Podul de la Ungheni de peste Prut?

Într-un studiu despre Turnul Eiffel, publicat la Paris în anul 1889, Gustave Eiffel face o dezvăluire măgulitoare la adresa unui priceput inginer român. El spune că celebrul simbol al Parisului și, implicit, al Franței, nu ar fi putut fi înălțat atât de repede, în timpul record de numai doi ani și patru luni, dacă, cu un deceniu înainte de inaugurare, un român nu ar fi realizat un proiect ingineresc revoluționar.  Cititi aici

 

Rodica LUPU, director  CLUSTERUL TEC   

În fiecare zi ne trezim în casele noastre, pășim pe străzile orașului, rulăm mașinile în trafic și adesea ne simțim stresați, trecem peste poduri care taie orașul, când plecăm în vacanțe fugim repede la aeroport sau la gară să ajungem cu trenul sau avionul la sute de kilometri distanță, totul într-o viteză din ce în ce mai mare, aproape năucitoare, care nu ne mai lasă să vedem ce e în jurul nostru decât razant și cu atât mai puțin să conștientizăm viața orașului, istoria lui și privilegiul pe care îl avem să trăim și să ne folosim de o enormă infrastructură construită în sute de ani, cu mâinile a zeci de mii de oameni a căror viață a fost mai ales despre a construi. Spațiul construit a deveni a doua natură, îl privim ca și cum a fost dintotdeauna acolo, așa cum ni se pare că a fost dintotdeauna acolo muntele cu pădurile sale.

O dată pe an, însă, suntem invitați în mod deosebit să privim orașul altfel, cu privirea conștientă a unuia care înțelege și simte greutatea anilor de trudă zidiți în șosele, poduri și clădiri, și să celebrăm măreția acestor realizări și pe oamenii cărora li se datorează: arhitecți, ingineri, zidari, macaragii, instalatori, electricieni, oameni cu zeci de meserii pe care nici nu știm să le enumerăm și fără de care nu ne-am putea bucura de confortul spațiilor de locuit și infrastructurilor acestui secol. Cititi aici

 

ing. Ilian Terziev,     președinte al Consiliului de Administrație Camera de Construcții Bulgară

În numele Consiliului de Administrație al Camerei de Construcții din Bulgaria și în nume personal, am deosebita plăcere să vă transmit cele mai calde felicitări cu ocazia Zilei Naționale a Constructorului din România!

De ziua lor profesională, constructorii români se pot mândri cu rezultatele muncii lor. Numeroasele proiecte finalizate cu profesionalism și înaltă calitate, atât în țară, cât și în străinătate, sunt o dovadă a realizărilor lor. Contribuția sectorului de construcții este, fără îndoială, de o importanță cheie pentru dezvoltarea economiei României și pentru progres. Cititi aici

 

 

Sorin MUNTEANU, director general Uniunea Națională a Consiliilor Județene Din România

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România urează „La mulți ani!” tuturor constructorilor din România

Ziua Națională a Constructorului, sărbătorită pe 14 septembrie, reprezintă un moment de recunoaștere și apreciere pentru toți cei care contribuie semnificativ la transformarea României prin munca lor. De la muncitori până la ingineri, fiecare profesionist din acest sector joacă un rol esențial în creșterea economică și dezvoltarea infrastructurii. Cititi aici

 

 

Daniel PIȚURLEA, director general CONCELEX

Ziua Națională a Constructorului este un prilej de a recunoaște eforturile și realizările fiecăruia dintre voi, cei care contribuiți zi de zi la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii țării noastre și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile noastre. Eu însumi,  ca inginer, obișnuit cu activitatea din șantier și viața de constructor știu cât de mult fiecare dintre voi, de la muncitorii din șantier, tehnicienii, până la ingineri, șefi de șantier și manageri de proiect, contribuie la succesul proiectelor noastre și la realizarea unor construcții realizate cu responsabilitate, durabile și funcționale dar munca noastră nu se limitează doar la ridicarea de clădiri și infrastructuri, ci și la construirea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare Cititi aici

 

 

Răzvan NICULESCU-ARON, vicepreședinte FPSC, SOLARON

Construcțiile – domeniu strategic al economiei, fără de care nu putem vorbi despre dezvoltare.

În calitate de membru fondator al PSC și FPSC, participăm de 31 de ani la proiecte vizând consolidarea și reabilitarea multor construcții industriale din siderurgie, energie, petrol și gaze, viaducte, poduri și pasaje rutiere și de cale ferată, unități militare NATO, porturi și aeroporturi, clădiri de patrimoniu.

Suntem mândri că aparținem acestei bresle. La mulți ani, constructori! Citiți aici

 

 

 

 

 

Costel ALEXE, Președintele Consiliului Județean Iași

„Industria construcțiilor a devenit un reper în ceea ce înseamnă dezvoltarea economiei,  cu un impact semnificativ asupra unei game largi de sectoare, creând locuri de muncă și contribuind în mod direct la bunăstarea oamenilor.

Ziua Națională a Constructorului este o oportunitate excelentă de a celebra și aprecia munca tuturor celor implicați în domeniul construcțiilor. Este un moment în care putem sublinia importanța acestei profesii solicitante, dar cu rezultate impresionante pentru comunitate.

În calitate de Președinte al Consiliului Județean Iași, am avut șansă să merg pe șantiere și să văd efortul depus de ingineri, arhitecți, de muncitorii care construiesc, la propriu, viitorul.

Dragi constructori, voi nu ridicați doar clădiri. Cu multă rezistență și spirit inovator, ridicați speranțe și vise, case mult așteptate pentru familiile românilor, spitale și multe ale locuri importante pentru societate, iar pentru acest lucru vă admirăm. La mulți ani!”

 

Liviu Tănase, președinte PSC Filiala Dobrogea

De Ziua Constructorului aducem un omagiu unei personalități deosebite, un vizionar al ingineriei românești și un adevărat simbol al construcțiilor: inginerul Anghel Saligny. Cu această ocazie, ne aliniem în jurul valorilor pe care le-a promovat și realizărilor sale extraordinare, care au marcat nu doar peisajul infrastructurii românești, ci și gândirea tehnică a vremii sale.

Printre realizările sale celebre se numără podul de la Cernavodă, o capodoperă de inginerie și un simbol al modernizării României. Acest pod, cu o lungime impresionantă și un design inovator, a marcat un moment istoric în construcțiile românești, facilitând dezvoltarea economică a regiunilor din jurul Dunării și conectând comunități separate. Însă, mai mult decât construcții fizice, Anghel Saligny a avut viziunea de a conecta oamenii și de a facilita progresul.

Cititi aici

 

Patronatul Societăților în Construcții – Filiala Galați

Vicepresedinte FPSC – Ing. Gheorghe Pascariu

Servland

Anul 2024 marchează împlinirea a 5 ani de la prima aniversare a Zilei Constructorului.

Data de 14 septembrie a fost consacrată drept Ziua Constructorului prin semnarea de către Preşedintele Klaus Iohannis la 27 decembrie 2018 a decretului pentru promulgarea Legii nr. 350/2018, fiind în strânsă legătură cu data inaugurării Podului ”Regele Carol I”, redenumit ulterior „Anghel Saligny”, din anul 1895.  Cititi aici

 

 

 

Sus