Un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv, urmează să fie elaborat în paralel cu negocierile pentru formarea noului Guvern.
În acest sens, reprezentanții partidelor PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale vor constitui un grup de lucru tehnic, care își va desfășura prima ședință astăzi, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.
Ilie Bolojan: Reduceri de personal, cresterea absorbtiei de fonduri europene
Viziunea liberală asupra redresării economice a României include o serie de măsuri urgente și de perspectivă, potrivit președintelui PNL, Ilie Bolojan.
Acesta a descris situația economică a României drept una îngrijorătoare, cu un deficit bugetar aproape de nivelul de anul trecut, într-un context în care „nu-l mai putem duce în această formă o lungă perioadă de timp”. A atras atenția asupra creșterii accelerate a datoriei publice, estimând că aceasta ar putea depăși 60% din PIB la începutul anului viitor, ceea ce ar afecta în mod serios sustenabilitatea financiară a statului.
În același timp, Bolojan a subliniat că „am consumat, în general, mai mult decât ne-am putut permite”, ceea ce impune corecții rapide. Declinul investițiilor străine directe este un alt semn al instabilității economice, „ceea ce încetinește creșterea economică”.
Un alt punct central al viziunii PNL este reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, printr-o analiză instituție cu instituție. „Acolo unde poate fi redus personalul, cred că se impune reducerea de personal”, a spus Bolojan, menționând și necesitatea eliminării sinecurilor și a cheltuielilor nejustificate.
Eșalonarea sau reanalizarea proiectelor care nu aduc beneficii economice clare
Cea mai importantă prioritate, după cum spune liderul PNL este renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Cred că indiferent ce guvern vine și cine va fi ministru, e nevoie de o renegociere a PNRR”, a afirmat Bolojan, explicând că anumite angajamente, precum închiderea termocentralelor în termenele asumate, nu mai sunt realiste.
În plus, a susținut înlocuirea unor proiecte care nu pot fi finalizate la timp, cum ar fi unele spitale din sectorul sănătății. Acestea ar urma să fie finanțate din bugetul de stat, urmând să fie substituite în PNRR cu proiecte care pot fi duse la capăt până la termenul limită, pentru a asigura eliberarea tranșelor europene.
PNL propune o analiză riguroasă a investițiilor, pentru a le prioritiza în funcție de potențialul de multiplicare economică. Ilie Bolojan a vorbit despre necesitatea eșalonării sau reanalizării proiectelor care nu aduc beneficii economice clare, pentru a evita dezechilibrul bugetar.
Obiectivul este „să reușim, pe de-o parte, să avem cheltuieli cât mai mici posibile într-un termen cât mai scurt, dar fără să dezechilibrăm sistemul public”.
Pe partea de venituri, liderul PNL a menționat că România nu încasează o parte importantă din veniturile care i se cuvin, ceea ce impune creșterea cotei de colectare. În paralel, PNL nu exclude posibilitatea majorării unor taxe și impozite, dar doar în situații-limită: „Este posibil… să fim nevoiți, subliniez, să creștem taxe și impozite.”