Oferte locuri de munca top

Vor ramane peste 160 mil euro in contul Planului National de Investitii

Peste 160 milioane de euro, echivalentul a 792 milioane de lei, vor rămâne în contul Planului Național de Investiții (PNI), ca excedent al fondurilor aferente finanțării  nerambursabile.

Surplusul de bani este cauzat de faptul că nu mai pot fi încheiate alte contracte de finanțare întrucât niciuna dintre investițiile cuprinse în Plan nu mai întrunește condițiile de eligibilitate.

Mai mult, pentru continuarea PNI vor fi modificate câteva prevederi, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, din cauză că implementarea proiectelor ce au primit deja finanțare a fost încetinită, în urma măsurilor restrictive impuse de actuala pandemie.

Astfel, majoritatea furnizorilor au notificat beneficiarii că, din cauza restricțiilor de mobilitate și a condițiilor dificile de expediere, nu pot respecta termenele inițiale și graficele de implementare.

Pentru ca două dintre proiectele ce au primit finanțare prin PNI să poate continua va fi modificat termenul maxim de punere în funcțiune a investițiilor.

Este vorba despre obiectivele de investiții ,,Ciclu combinat cu turbine pe gaz- Iernut” și ,,Reabilitarea și modernizarea blocului nr. 7, pe lignit” – Sucursala Electrocentrale Ișalnița.

Proiectul de act normativ propune ca termenul maxim de finalizare să fie prelungit de la 31 decembrie 2020 până la data de 30 iunie 2021.

În cazul investiției de la Iernut, asocierea Duro Felguera SA și Romelectro SA a notificat beneficiarul S.N.G.N. Romgaz cu privire la invocarea clauzei de forță majoră și imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale. De asemenea, societatea Duro Felguera SA, contractorul principal, s-a confruntat cu problemele financiare interne, apărând astfel divergențe contractuale între Duro Felguera SA, liderul asocierii și General Electric, principalul furnizor de echipamente. Acestea au avut un impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor, cu toate că S.N.G.N. Romgaz și-a îndeplinit toate obligatiile contractuale de plată.

În total, patru investiții au primit finanțare din Contul PNI. Pe lângă cele două proiecte deja menționate, mai este vorba despre obiectivele ,,Reabilitarea și modernizarea blocului nr. 4, de 330MW, pe lignit” – Sucursala Electrocentrale Rovinari și ,,Ciclu combinat cu turbină pe gaz” – CECC Brazi.

Cele patru investiții au o valoare cumulată de 824.219.082 lei.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus