Solplanet x AeroFix

Vor incepe negocierile pentru finantarea Spitalului Regional Iasi

Contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași va intra în faza de negociere. În acest sens, Guvernul urmează să aprobe astăzi nota mandat de negociere a contractului. Ulterior, rezultatele obținute în această etapă vor fi supuse spre aprobare executivului şi Preşedintelui României, iar forma negociată a Contractului de finanțare va fi supusă semnării şi ulterior aprobării.

În total, Ministerul Sănătății are în plan construirea a trei spitale regionale în Iași, Cluj și Craiova. Investițiile vor fi susținute din fonduri europene nerambusabile atât în cadrul exercițiului financiar actual, cât și din exercițiul viitor 2021 – 2027.

Alocarea financiară din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021- 2027) pentru cele trei spitale regionale este estimată la 500 milioane euro, în condițiile în care costul acestor investiții se ridică la 1,64 miliarde euro, iar suma solicitată de Ministerul Sănătății în acest sens în cadrul programului operațional este de circa 700 milioane euro.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași, inclusiv taxele și impozitele aferente, se ridică la 500,35 milioane euro, costul net fiind estimat la 420,9 milioane euro.

Împrumutul de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de până la 250 milioane euro, pentru susținerea realizării SRU Iași a fost aprobat de executiv în data de 8 octombrie 2020.

Se estimează că proiectul va fi realizat pe o perioada de circa 7 ani.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus