Solplanet x AeroFix

Vor fi infiintate banci de dezvoltare si in tara noastra  

Urmează să fie înființate și în țara noastră bănci de dezvoltare care să ofere finanțare companiilor și unităților administrativ-teritoriale, potrivit unui proiect de act normativ.

Finanțările vor avea un rol complementar pentru sectorul privat și vor acționa în sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare. Acestea vor oferi în principal împrumuturi, garanții, investiții de capital de tip acțiuni și participații. Printre domeniile eligibile se numără infrastructura și proiectele cu finanțare europeană.

Pentru înființarea acestor tipuri de bănci urmează să fie reglementat cadrul general privind condițiile pe care o bancă de dezvoltare trebuie să le îndeplinească pentru a-și desfășura activitatea pe teritoriul României, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență.

Amintim faptul că în prezent se derulează un proiect de înființare a unei bănci de dezvoltare a României, care beneficiază de finanțare de la Comisia Europeană, fiind inițiate demersurile de pre-notificare a Comisiei Europene pentru înființarea acestei bănci.

Nou proiect pentru exploatarea agregatelor naturale

Ce vor finanța băncile de dezvoltare

Băncile de dezvoltare vor acorda produse pentru activităție de dezvoltare, inclusiv finanțări în condiții de piață, fără a concura cu băncile comerciale.

Pentru aceasta, băncile de dezvoltare nu vor atrage depozite de la persoane fizice, iar conturile curente ale companiilor pe care le finanțează sunt considerate depozite.

Acestea vor putea oferi produse financiar-bancare în principal următoarelor categorii de beneficiari eligibili:

* întreprinderi mici și mijlocii,  inclusiv microîntreprinderi și cele nou înființate de tip start-up, precum și cele din domenii inovatoare;

* companii; universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, întreprinderi sociale.

* unități administrativ-teritoriale, companii de utilități publice aflate în subordinea unităților administrativ – teritoriale;

Împrumuturile, garanțiile și investițiile de capital de tip acțiuni și participații vor fi dedicate următoarelor domenii țintă:

* activitatea economică desfäşurată de întreprinderile mici și mijlocii;

* domenii și activități finanțate din fonduri europene;

* proiecte mari de infrastructură care contribuie la dezvoltarea regională și națională;

* cercetare, dezvoltare și inovare;

* agricultură;

* investiții strategice.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus