Oferte locuri de munca top

Vor demara exproprierile pentru modernizarea aeroportului Oradea

Vor demara exproprierile pentru realizarea proiectului „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”, măsura fiind aprobată recent de către autoritățile județene.

Valoarea totală a proiectului este de 132.785.734, cu TVA inclus.

Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Proiectul are patru obiective:

(1) extinderea pistei de decolare/ aterizare,

(2) extinderea platformei de debarcare/ îmbarcare,

(3) împrejmuirea incintei și realizarea unui drum de securitate și

(4) achiziția echipamentelor necesare pentru desfășurarea activităților de întreținere și mentenanță.

Hotărârea adoptată cuprinde lista cu terenurile care constituie coridorul de expropriere necesar investiției, cu o suprafață totală de 298.248 mp.

Valoarea despăgubirilor, conform raportului întocmit de evaluatori, se ridică la 5,7 milioane de lei.

Prelungirea pistei de decolare/aterizare cu 400 de metri spre sud, ajungând la 2.500 de metri, va avea ca efect creșterea capacității operaționale a aeroportului.

În prezent, companiile aeriene impun restricții de greutate pentru decolare (îmbarcă mai puțini pasageri și încarcă mai puțin combustibil în aeronave).

După prelungirea pistei de aterizare/decolare, operatorii de zbor vor putea utiliza aeronavele de tip Boeing 737 seria 800 și Airbus A320 la capacitate maximă și vor putea opera curse pe distanțe mai mari.

De asemenea, proiectul presupune achiziția și instalarea instrumentelor de aterizare de precizie și a unui sistem de balizaj luminos la capătul pistei dinspre Nojorid. Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spațiul aerian de deasupra orașului Oradea de survolul aeronavelor, întrucât direcția de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. În plus, acest lucru va reduce semnificativ gazele cu efect de seră și poluarea fonică generate de aeronave deasupra Oradei.

Un alt obiectiv este extinderea platformei de debarcare/îmbarcare cu 32.000 mp, lucru care va suplimenta numărul de locuri pentru staționarea aeronavelor mari de tip Boeing 737 și Airbus A320.

Astfel, vor putea fi operate simultan mai multe aeronave, în special în intervalele orelor de vârf.

În prezent, Aeroportul Oradea dispune de doar două poziții de acest fel, celelalte patru poziții fiind destinate unor aeronave mai mici, precum ATR 42 sau ATR 72.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus