Oferte locuri de munca top

Vom solicita mai mult timp pentru PNRR

Se pare că nu suntem pregătiți pentru depunerea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, ce are ca termen de depunere sfârșitul lunii martie ac.

”România se va înscrie în seria statelor europene care solicită mai mult timp pentru implementarea PNRR”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Acesta a spus: ”Pregătim argumentele necesare și suntem în permanent contact cu Comisia Europeană pentru prelungirea perioadei necesare implementării investițiilor care țin de REPowerEU, cât și de celelalte categorii de investiții din energie și creșterea capacității de producție a energie”.

Până la depunerea cererii de plată numărul 3 vor trebui clarificate aspectele legate de reducerea granturilor, ca urmare a creșterii economice înregistrată de România, ajustarea RePowerEU și validarea închiderii jaloanelor și țintelor aferente trimestrelor 3 și 4 din 2022.

A 3-a cerere de plată are o valoare totală de 3,243 mld. euro (2,147 mld. euro sprijin financiar nerambursabil și 1,095 mld. euro sprijin sub formă de împrumut).

Un număr de 77 de jaloane și ținte aferente trimestrului III 2022 și trimestrului IV 2022 fac obiectul celei de-a 3-a cereri de plată.

Cererea de plată nr. 3 ar trebui depusă doar după modificarea PNRR, solicitare pe care Comisia a transmis-o tuturor statelor membre.

Până acum peste 5 miliarde de euro dintre cele 6,3 miliarde euro primite deja anul trecut din PNRR – prefinanțare și prima tranșă au fost deja contractate, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

Autostrada Moldovei, A7, un sector important din Autostrada Transilvania, calea ferată între Caransebeș-Arad-Timișoara sau între Lugoj și Deva, contractele de eficiență energetică încheiate de Ministerul Dezvoltării au deja finanțarea asigurată. Vor fi lansate apelurile de proiecte pentru producerea în România de baterii și alte resurse de producere a energiei verzi.

”Pentru clarificarea tuturor aspectelor care țin de valorificarea fondurilor disponibile României prin PNRR” va fi continuat dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene, a mai spus premierul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat astăzi reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, prilej cu care a fost analizat stadiul implementării PNRR după depunerea primelor două cereri de plată.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus