Oferte locuri de munca top

Vom putea avea trenuri pentru navetistii din zonele metropolitane

Transportul rapid și ieftin, pe calea ferată, al navetiștilor din zonele metropolitane ar putea fi realizat de către autoritățile locale.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, autoritățile publice locale vor avea posibilitatea să implementeze anumite servicii publice de transport feroviar al călătorilor de interes local inclusiv în zonele metropolitane. De asemenea, vor putea să acceseze fonduri europene nerambursabile alocate în acest scop.

Noul proiect va face distincţia între obligaţiile de serviciu de interes naţional, care sunt de competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi obligaţiile de serviciu de interes local, care sunt de competenţa autorităţilor publice locale.

De asemenea, se va institui posibilitatea ca autorităţile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală.

Modificările sunt necesare întrucât în cadrul ciclului financiar 2021-2027 al Uniunii Europene sunt alocate fonduri nerambursabile importante destinate autorităţilor publice locale în vederea implementării unor servicii publice de transport feroviar al călătorilor în zonele metropolitane. Legislaţia naţională conţine, însă, exclusiv prevederi privind managementul centralizat, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a serviciilor publice de transport feroviar al călătorilor.

Mai mult decât atât, în prezent legislaţia naţională nu conţine nici un fel de prevederi privind implementarea de către autorităţile publice locale a unor servicii publice de transport feroviar al călătorilor în zonele metropolitane.

În condiţiile în care legislaţia naţională nu permite autorităţilor publice locale organizarea şi managementul serviciilor publice de transport feroviar al călătorilor în zonele metropolitane, aceste autorităţi nu au în prezent posibilitatea să acceseze fondurile europene nerambursabile alocate în acest scop, deoarece nu pot demonstra că au posibilitatea de a utiliza fondurile în scopul pentru care au fost alocate.

 

Descărcați aici Proiectul OUG

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

Sus