Oferte locuri de munca top

Vom avea Registrul unic al utilajelor si echipamentelor, pentru infrastructura de interes national

Una dintre cauzele întârzierii derulării marilor proiecte de investiții este numărul insuficient de utilaje pe teren. Aceasta pentru că unii contractori nu dispun de suficiente utilaje sau au în derulare mai multe contracte decât le permite capacitatea lor de lucru.

Ca urmare, autoritățile au pregătit un act normativ pentru înființarea Registrului unic al utilajelor și echipamentelor, în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național.

Pentru a putea participa la licitațiile de atribuire a contractelor pentru proiecte de infrastructură de interes național, firmele vor avea obligația să încarce în Registrul unic informațiile relevante privind utilajele și echipamentele de care pot dispune.

În cazul în care operatorii economici au în derulare contracte pentru proiecte de infrastructură de interes național vor încărca în Registru date referitoare la contractul de achiziție publică încheiat, respectiv lucrarea și părțile contractante, precum și numărul și datele de identificare ale utilajelor și echipamentelor autopropulsate declarate în contractul de achiziție publică (inclusiv forma de deținere: proprietate/închiriere/comodat etc.).

De asemenea, vor fi menționate în Registru și perioadele în care utilajele sunt utilizate, conform graficelor de execuție a lucrărilor, potrivit contractului de achiziție publică.

Oferte reevaluate pentru un contract rutier de peste 2,5 mil euro

Registrul unic al utilajelor și echipamentelor va fi înființat și operaționalizat de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (R.A.R.), care va percepe firmelor și autorităților contractante un tarif de utilizare aplicabil pentru fiecare utilaj/echipament încărcat și actualizat în Registru.

Acest registrul unic ar urma să fie operațional în termen de 60 de zile de la data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. Va deveni accesibil publicului în termen de 30 de zile de la data operaționalizării. În prezent, actul normativ a intrat în consultare publică.

Scopul înființării Registrului unic este crearea unui mecanism de verificare, pentru autoritățile contractante, a disponibilității utilajelor și echipamentelor declarate de către operatorii economici ofertanți, ca fiind utilizabile în implementarea proiectelor de infrastructură de interes național.

Datele de identificare ale utilajelor și echipamentelor autopropulsate, încărcate în Registru de către operatorii economici, vor fi validate de către R.A.R. pe baza cărții de identitate a vehiculului, pe baza Atestatului tehnic sau pe baza Raportului tehnic, după caz, documente emise de R.A.R., după identificarea utilajului sau echipamentului.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus