Oferte locuri de munca top

Volumul lucrărilor de construcţii din Republica Moldova este în scădere

Volumul lucrărilor de construcţii din Republica Moldova a scăzut în primele nouă luni ale anului cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă din 2015 până la o valoare cumulată de aproximativ 4,6 miliarde de lei moldoveneşti (circa 215 milioane euro).

Distribuţia pe elemente de structură a lucrărilor arată că lucrările de construcţii noi au cea mai mare pondere, de aproximativ 56% din total, echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei moldoveneşti (117 milioane euro). Lucrările de reparaţii capitale au constituit 19% din total sau  echivalentul a 873 de milioane de lei (41 milioane euro).

De asemenea, în primele nouă luni au fost executate lucrări de întreţinere și reparaţii curente în valoare de peste 900 de milioane de lei (42 milioane euro). Comparativ cu cifrele din 2015, cel mai mult au scăzut lucrările de reparaţii capitale, cu 15,3%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de la Chișinău.

În clasamentul în funcţie de obiectele de construcţii conduc lucrările de construcţii inginerești cu o valoare de peste 1,9 miliarde de lei moldoveneşti (89 milioane euro), reprezentând 43% din totalul lucrărilor executate în primele nouă luni. Lucrări de 1,3 miliarde de lei (61 milioane euro) au fost executate în cadrul clădirilor rezidenţiale și un volum de peste un miliard de lei (circa 47 milioane euro) au atins lucrările nerezidenţiale.

Pe obiecte de construcţii, în ianuarie-septembrie 2016 se constată o scădere a volumului lucrărilor executate. La clădirile rezidențiale volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,7%, iar la clădirile nerezidenţiale și construcţiile inginereşti cu 13,1% și respectiv 11,0%.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 

Sus