Solplanet x AeroFix

Vin americanii pe piaţa tranzacţiilor cu locuinţe

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania

Gigantul american RE/MAX îşi propune să domine piaţa tranzacţiilor cu locuinţe din România în decurs de 10 ani, printr-o expansiune rapidă în regim de franciză. “Până la sfârşitul anului vom avea 12 birouri în mai multe oraşe din ţară, iar în 2015 ne propunem să ajungem la 27 de francize. Credem că potenţialul de creştere al pieţei este uriaş”, a declarat omul de afaceri Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România. În acelaşi timp, cifra de afaceri a companiei ar urma să crească de la 430.000 de euro anul acesta la un milion de euro anul viitor, pe o piaţă estimată la aproximativ 114 milioane de euro.
Omul de afaceri îşi propune să ajungă în plan local la 110 birouri şi peste 1.000 de agenţi în teren în decurs de 10 ani, moment în care cifra de afaceri anuală ar putea să atingă în jur de 20 de milioane de euro, respectiv o medie de 20.000 de euro per agent.
În prezent, RE/MAX operează în România 7 birouri prin intermediul companiei Maximo Franchise: câte două în Cluj-Napoca şi Braşov şi câte unul în Bucureşti, Bistriţa şi Arad. Până la sfârşitul anului vor fi deschise alte 5 agenţii, încă două în Cluj-Napoca şi câte una în Bacău, Braşov şi Suceava. Numărul total de agenţi imobiliari va ajunge la 70.
În primă fază, reţeaua se va extinde în oraşe cu peste 150.000 de locuitori, fie prin conversia unor agenţii locale, fie prin afaceri nou începute. Reţeaua va viza în principal tranzacţii cu proprietăţi rezidenţiale, specialitatea RE/MAX la nivel internaţional, iar secundar tranzacţii cu proprietăţi comerciale.
“Este un moment foarte bun pentru expansiune întrucât piaţa imobiliară a atins fundul gropii şi este în curs de relansare; piaţa începe să fiarbă”, apreciază domnul Cuc.
În opinia sa agentul imobiliar are în general o imagine negativă în România, iar acest lucru se datorează în mare parte lipsei de pregătire. Din acest motiv, fiecare agent RE/MAX va parcurge un program de formare profesionala.
De asemenea, agenţii imobiliari RE/MAX vor fi încurajaţi să reprezinte exclusiv interesele vânzătorului într-o tranzacţie imobiliară, pe o piaţă în care de multe ori agentul încasează comision atât de la vânzător cât şi de la cumpărător, deşi aceştia au interese diametral opuse. Reprezentarea exclusivă presupune un comision standard de 4% +TVA din valoarea tranzacţiei. La un moment dat, agenţilor li se va impune reprezentarea exclusivă, adaugă Răzvan Cuc.
Adoptarea francizei RE/MAX presupune plata unei redevenţe iniţiale, la care se adaugă lunar redevenţe procentuale şi fixe.
Omul de afaceri Răzvan Cuc este cunoscut pe piaţa din Cluj-Napoca pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul telefoniei mobile, afacere din care a ieşit în 2008. Ulterior, cu banii obţinuti, a derulat o serie de proiecte în Cluj, în special în domeniul imobiliar. În continuare, omul de afaceri mai deţine în jur de 90 de hectare de teren în Cluj.
RE/MAX a actvitat şi anterior pe piaţa din România, dar master-franciza a fost deţinută de un alt management.

Sus