Solplanet x AeroFix

Viitorul în politicile de renovare

Politicile de achiziţii publice în domeniul renovării clădirilor vor trebui revizuite pentru ca toți cei interesați să fie implicați în procesul de renovare, recomandă Comisiei Europene analiștii de la Buildings Performance Institute Europe, organizație finanțată de UE pentru sprijinirea elaborării de politici bazate pe studii în domeniul performanței energetice a clădirilor.

De asemenea, pentru îmbunătăţirea rezultatelor este nevoie de o strategie de renovare a clădirilor la nivel naţional.

Finanţarea europeană în domeniul renovării va trebui condiţionată de garantarea performanţei energetice a lucrării iar fondurile să fie direcţionate doar către proiecte cu consum energetic aproape zero.

O altă practică propusă de BPIE este cea pentru achiziţiile publice bazate pe alt criteriu decât costul, susţinerea iniţiativelor inovatoare și revizuirea regulamentelor europene pentru a lua în considerare și beneficiile ne-financiare.

În cazul ideal propus de BPIE toate noile clădiri ar trebui să aibă clasa energetică A+(++) și toate proiectele de renovare mai mari de 25% din valoarea imobilului trebuie să îndeplinească niște condiţii stricte, cum ar fi creșterea clasei energetice cu două puncte, de la D la B .

O altă sugestie este aceea de a permite proprietarilor de reţele să nu conecteze pe toată lumea la reţeaua de gaz la cerere când s-a luat o decizie de a transporta gaz prin zona respectivă.

La capitolul avantaje raportul arată că va fi nevoie de întărirea instrumentelor eficiente cum ar fi acordarea de asistenţă tehnică, dar și măsuri de standardizare a lucrărilor.

Concluziile raportului arata că actualele politici de renovare a stocului de clădiri sunt insuficiente pentru a obţine necesarul de eficienţă energetică.

Este nevoie de noi tehnologii și procese pentru a revoluţiona piaţa lucrărilor de renovare.

Programele pilot de renovare desfășurate la nivel european au arătat că acest lucru este posibil în special prin aplicarea unei abordări sistematice care include punerea pe primul plan a utilizatorului și implementarea unei legislaţii dinamice, dar și găsirea unor noi surse de finanţare.

Guvernele din UE sunt sfătuite să se implice în partea de legislaţie, realizarea unor proiecte punctuale, programe pentru cercetare în domeniu, fonduri pentru cofinanţarea lucrărilor, targeturi pentru performanţa energetică, realizarea de platforme etc.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus