Oferte locuri de munca top

Vicepresedinte CJ si om de afaceri

În calitate de vicepreședinte al CJ Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, Ilie Niță ar fi exercitat, în perioada 2009-2017, în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, susțin procurorii DNA. Aceasta deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană.

Inculpatul ar fi acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.
În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, Florin Ivanovici, în calitatea menționată mai sus, la instigarea inculpatului Niță Ilie, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că:
– nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective,
– a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar,
– nu și-a precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunoștință.
Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către domnul senator, în numele acelei societăți, perioadă în care acesta ar fi realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor.
În aceeași perioadă, inculpatul Ilie Niță, în calitate de administrator al aceleiași firme, dar și al Teona Build SRL Suceava, ar fi ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfășurată inclusiv în perioada insolvenței, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidențiată contabil și nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecință sustragerea de la plata obligațiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei.
În perioada 2016 – 2017, inculpata Niculina Niță, în calitate de reprezentant al autorității contractante (grădinița al cărei director era) și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi semnat mai multe documente esențiale întocmite în procedurile de achiziție publică derulate, fapt ce a determinat ca soțul său, domnul Ilie Niță, având calitatea de administrator în fapt a două societăți comerciale, printre care și Teona Build SRL, să obțină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuție lucrări.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar, a mai multor inculpați, printre care și senatorul Ilie Niță pentru instigare la abuz în serviciu, operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi în declaraţii. În scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări domnul senator ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitațiilor.
În același interval de timp, soția acestuia ar fi consemnat în fals în declarațiile date în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condițiile în care cunoștea că soțul său, era administratorul în fapt al celor două societăți comerciale care au adjudecat contractele menționate anterior.
Procurorii mai susțin că în perioada 2014 – 2017, inculpatul Niță a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla.
În lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Ilie Chitic, în calitate de administrator al Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”.
Ulterior, o copie a aceluiași document a fost depus de inculpat și la Primăria municipiului Suceava – Direcția Patrimoniu.
Primăria municipiului Suceava, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Școala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuți s-au constituit în părți civile.
Astfel, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin domunului senator Ilie Niță, până la concurența sumei de 1.564.807 lei.
În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului IlieNiță, până la concurența sumei de 1.564.807 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Trebuie precizat că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Participati la evenimentul organizat de ARENA Constructiilor, joi 7 iunie, la Bucuresti !

 

Citiți și:

Israelienii dezvolta un ansamblu cu 10 blocuri in provincie

Doua viitoare proiecte rezidentiale, in aceeasi zona din Sectorul 1

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus