Oferte locuri de munca top

Veti obtine mai repede racordul la gazele naturale si electricitate

Furnizorii de gaze naturale și electricitate vor trebui să realizeze mai repede racordul pentru clienții casnici. Această obligație a fost introdusă de comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaților, în procesul de legiferare a OUG nr. 106/2020.

Astfel, pentru clienții casnici, operatorul de distribuție va avea obligația racordării la gazele naturale și la rețelele de electricitate în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Proiectul privind racordarea va putea fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari. Această prevedere are scopul de a urgenta extinderea rețelelor, întrucât în prezent costul racordării împiedică multe gospodării să opteze pentru acest combustibil.

Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv de proiectare, ar putea fi realizată cu amotizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie. Perioada de amortizare a fost scurtată pentru a asigura cash-flow-ul necesar operatorului pentru a îndeplini obligația de racordare, arată deputații.

Totodată, operatorul de distribuţie va fi obligat:

* să ofere o soluţie de racordare la reţea a tuturor solicitanţilor;

* să comunice condiţiile de racordare;

* să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuție.

O altă nouă prevedere vizează interzicerea restricționării accesului la rețea a solicitanților având calitatea de consumatori sau producători de energie electrică. Deputații spun că, având în vedere caracterul de serviciu vital al activității de asigurare a alimentarii cu energie electrică, accesul la rețea al consumatorilor nu poate fi restricționat decât în condițiile prevăzute expres în lege.

De asemenea, în condițiile în care devine posibilă producerea de energie electrică din surse regenerabile, este necesar ca solicitanții în calitatea de producători, să aibă posibilitatea evacuării energiei în rețelele energetice fără niciun al obstacol (în general de natură administrativ-birocratică), decât cele prevăzute în lege.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 106/2020 a fost adoptat de Senat în luna iulie a acestui an. Proiectul va fi supus și votului în plen la Camera Deputaților, care este camera decizională.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus