Oferte locuri de munca top

Vechimea angajatilor din firmele in insolventa sau faliment

Angajații din firmele care au intrat în insolvență, faliment sau lichidare vor putea să obțină mai ușor adeverințele de vechime în câmpul muncii. Aceasta conform unei modificări în cadrul Codului Muncii, adoptată ieri de Camera Deputaților.

Prevederea va intra în vigoare după ce proiectul de lege va fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis și după publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, în cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar va fi obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată în firma respectivă.

Tot aceștia vor trebui să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă.

Doua noi hipermarketuri, in Bucuresti

Codul Muncii nu prevedea până acum ce se intâmplă cu angajații societăți comerciale aflate în astfel de situații.

Practica actuală arată că există posibilitatea de a solicita eliberarea adeverinței constatatoare a raporturilor de muncă de la deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator. Însă, de cele mai multe ori, aceștia refuză, iar foștii angajați se găsesc în situația de a acționa în judecată entitatea care deține arhiva angajatorului, doar pe această cale existând şansa să obțină documentele care să le demonstreze vechimea în muncă, explică deputații care au inițiat proiectul de lege.

Concret, toți deținătorii de arhive, lichidatorii judiciari sau Arhivele Naționale vor elibera adeverințele de vechime în muncă. Deținătorii de arhive vor fi răspunzători de exactitatea și corectitudinea conținutului adeverințelor emise și eliberate în vederea stabilirii vechimii în muncă și, implicit, a drepturilor de pensie.

Până în prezent, singura reglementare din lege se referea la modul în care angajatorii eliberează documentele de vechime în muncă, fără a fi menționate cazurile în care societățile sunt în situații speciale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

 

Sus