Oferte locuri de munca top

Vanzatorii de apartamente cer preturi mai mari

Cu toate că nu s-a încheiat prima săptămână a noului an, totuși agenții imobiliari semnalează creșteri ale prețurilor cerute pentru vânzarea apartamentelor.

Astfel, la începutul lui 2022, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național se situează, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.593 euro/mp util, în creștere cu 2,7% față de luna anterioară (când ajungea la 1.551 euro/mp util).

Prețurile analizate sunt cele valabile la 5 ianuarie versus ultimele 30 de zile, după cum ne-a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

În perioada analizată, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei fiind urmată, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul s-a situat pe ultimul loc în clasamentul creșterilor de preț.

Viitor mare ansamblu rezidential pe un teren de peste 1 ha, in Bucuresti

Cu o singură excepție, pretențiile vânzătorilor au avut o tendință ascendentă atât pe piața nouă, cât și pe cea veche, în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro.

„În ciuda avansului de două cifre consemnat pe parcursul lui 2021, noul an începe cu perspectiva unor alte majorări ale prețurilor solicitate pentru apartamentele din România, cel puțin pe segmentul locuințelor noi. La aceasta contribuie datele vehiculate în piață privind scumpirea materialelor de construcții, pe fondul pandemiei, dar și a terenurilor pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale. Se adaugă dificultățile întâmpinate de dezvoltatori în procesul de obținere a noilor autorizații de construire, în tandem cu faptul că cererea pentru locuințe noi este majoritară în marile orașe – ajungând, potrivit datelor Imobiliare.ro, la 65%.”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

București

Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6%, ajungând la 1.567 euro/mp.

Pe segmentul locuințelor nou-construite, însă, așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 2,9%, la 1.729 euro/mp util.

Brașov

Apartamentele vechi au consemnat un avans de 1,5%, până la 1.392 euro/mp.

Locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au ieftinit ușor, anume cu 0,3%, la 1.519 euro/mp.

Amplu proiect imobiliar, pregatit spre a fi dezvoltat in Bucuresti

Cluj-Napoca

Prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente a crescut cu 2,1% pe piața rezidențială veche (până la 2.113 euro/mp).

Pe piața nouă are un plus de 2,9% (până la 2.097 euro/mp).

Constanța

Pe ambele segmente de piață au avut loc creșteri de preț în perioada analizată, însă într-o măsură diferită: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2% (la 1.383 euro/mp), iar cele nou-construite, cu 1,5% (la 1.449 euro/mp).

Iași

Locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o creștere de 1,4%, la 1.198 euro/mp. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest interval cu 0,7%, la 1.206 euro/mp.

Timișoara

Apartamentele vechi s-au apreciat, în perioada analizată, tot cu 1%, ajungând să coste 1.367 euro/mp.

Pentru locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-aucerut prețuri mai mari cu 0,9%, până la 1.410 euro/mp.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus