Oferte locuri de munca top

Vanzatorii cer preturi in crestere pentru apartamentele noi

Vânzătorii de apartamente noi din orașele mari continuă să ceară prețuri în creștere, cu până la +4% în Timișoara sau Constanța în ultima lună, conform datelor Imobiliare.ro.

Singura excepție notabilă este Iașiul, unde a fost evoluția a fost de scădere.

Prețuri în creștere au fost cerute și pentru apartamentele din orașele medii analizate, cu Oradea în prim plan (+1.8%).

Creșteri de preț au avut loc, de asemenea, în Sibiu și Craiova.

“Cererea ridicată pune presiune pe preț și va continua să o facă și în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere și ofertă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

București

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală este de 1.875 euro/mp, în creștere cu 16% față de mai 2023.

Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, 1.705 euro/mp.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament.

Cu o creștere de 3% doar în ultima lună, prețul mediu solicitat pentru proprietățile rezidențiale noi a ajuns la sfârșitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util.

Ritmul anual de creștere a prețurilor cerute s-a menținut în jurul valoriii de 10% pentru cele două segmente principale, nou și vechi.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2735 euro/mp.

Brașovul

Brașovul își consolidează poziția de al doilea cel mai scump oraș al țării pe piața rezidențială.

De altfel, aici este înregistrat cel mai accentuat ritm anual de creștere, de 18.7% (nou și vechi).

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2.224 euro pe mp, fiind singurul oraș din țară, cu excepția Clujului, care a depășit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuințele noi.

Mai accesibile sunt locuințele vechi, pentru care proprietarii solicită în medie 1.826 euro/mp, în creștere cu 18.2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Timișoara

Apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală.

Prețul mediu pe acest segment este în prezent de 1.960 euro/mp, valoare ce readuce Timișoara în primele trei poziții ale topului orașelor cu cele mai scumpe apartamente noi.

Mult mai accesibile rămân însă apartamentele vechi a căror valoare medie este de 1.568 euro/mp.

Constanța

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație, de 4.2%, și a ajuns la 1.806 euro/mp util.

Oferta rămâne una bogată pe litoral, ceea ce ține încă sub control prețul mediu al apartamentelor.

O creștere anuală mult mai mare, de 11.5%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor vechi, al căror preț mediu a fost la finalul lunii mai de 1.630 euro/mp.

Ansamblu nou cu circa 100 apartamente, pregatit de un constructor

Iașiul

Deși apartamentele noi din Iași sunt acum cu 13% mai scumpe decât anul trecut, Iașiul rămâne un oraș cu locuințe accesibile.

Prețul mediu pe care îl cer vânzătorii pentru un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

Chiar dacă locuințele noi se vând în continuare cu prețuri mai mari față de cele vechi, ritmul în care au crescut prețurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat.

Este vorba despre un avans de aproape 14% până la valoarea de 1.587 euro/mp util.

Creșteri și în orașele medii

În ceea ce privește evoluția prețurilor apartamentelor în orașele medii, cea mai spectaculoasă creștere a avut loc în Oradea, unde este observat un avans anual de 17.2% în ultimele 12 luni.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Oradea este de 1.602 euro/mp.

Orașul de dimensiuni medii cu cele mai scumpe apartamente din România este însă Sibiu, unde avem o valoare de 1.640 euro/mp și un ritm anual de creștere de 12.4%.

La mică distanță se situează piața rezidențială din Craiova, unde prețul mediu solicitat pentru locuinte a fost la finalul lunii mai de 1.638 euro/mp, înregistrând o creștere anuală de 9.2%.

La polul opus, în Ploiești prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare este de 1.116 euro/mp, aici având loc și cea mai mică apreciere anuală dintre orașele analizate, de 3.4%.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus