Oferte locuri de munca top

Va fi posibila plata online in toate institutiile publice

Contribuabilii vor avea posibilitatea de a plăti online impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată datorate instituțiilor publice. Mai mulți senatori și deputați au propus ca instituțiile publice să fie obligate prin lege să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cât și online printr-un sistem electronic modern de plată la distanță.

Instituțiile publice vor alege orice formă de plată online, având decizie deplină asupra modului în care se implementează soluție aleasă.

Inițiatorii spun că există pe piață și funcționează cu succes numeroase aplicații software ce pot fi implementate și pot fi funcționale în mai puțin de o săptămână. Spre exemplu, ghiseul.ro este o platformă uşor accesibilă și cu costuri minime pentru instituțiile publice. Prin aceasta, toate serviciile comunitare de interes public pot fi achitate online. Plata online ar putea fi implementată şi utilizând alte soluții software sau chiar în paralel cu ghiseul.ro. În prezent, mai multe primării, precum Baia Mare sau Cluj Napoca, oferă plata online și direct prin pagina web proprie.

Dacă propunerea va fi deveni lege, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Cercetării, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei va modifica în mod corespunzător normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Termenul de implementare a prevederilor va fi de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus