Anumite filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici vor plăti impozite pe terenuri și clădiri în măsura în care autorităţile locale vor scuti sau nu de la impozit acest tip de organizaţie profesională, potrivit prevederilor din noul Cod Fiscal.
Prin legea 227/2015 “s-a stabilit pentru consiliile locale competenţa de a acorda scutire sau reducere de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren pentru clădirile/terenurile utilizate de organizaţiile nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ, facilităţi fiscale de care poate beneficia și Uniunea Artiștilor Plastici din România”, se arată în răspunsul Ministerului Finanţelor Publice la întrebarea deputatului PNL Ioan Tămâian.
Deputatul semnalează că lăsarea la latitudinea consiliilor locale a posibilităţii de acordare a scutirilor și reducerilor va crea cu siguranţă regimuri discriminatorii neuniforme pentru activitatea asociaţiilor artiștilor plastici din România.
Acesta propune modificarea codului fiscal prin introducerea unor subpuncte în care să se specifice clădirile și terenurile Uniunii Artiștilor Plastici din România ca fiind scutite de impozit.
Ministerul Finanţelor Publice respinge acest demers motivând că proiectul de lege a fost în consultare publică înainte de aprobare.