Oferte locuri de munca top

Unde impune legea montarea detectoarelor automate de gaze naturale

Este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale nu numai în anumite încăperi, ci și pe casa scării, avertizează  ANRE. Aceasta pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale.

Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:

a) înaintea fiecărui contor;

b) pe fiecare ramificație importantă;

c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.;

d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.

Este interzisă montarea electroventilului care acționează automat asupra robinetului de închidere prevăzut înaintea aparatelor de utilizare a gazelor naturale (spre exemplu atunci când acesta acționează asupra robinetului de închidere a aragazului).

În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multi etajate, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații.

În orice instalație de utilizare a gazelor naturale pusă în funcțiune înainte de anul 2008, la care suprafețele vitrate, din încăperile unde sunt montate aparate de utilizare a gazelor naturale, au suferit modificări în sensul că, geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.

În conformitate cu prevederile art. 335 din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gazenaturale“clienții finali de gaze naturale sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale”. 

Totodată, conform art. 338 din același act normativ, “întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale constă din efectuarea următoarelor operațiuni:(….);

c) verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum2 ani;

d) revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 10ani.”

Montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către  operatori economici autorizați ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii.

Operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE

Începând cu data de 5 iunie 2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, conform cărora:

*art. 129 alin. (1) “Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin.(1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie;”

*art. 129 alin. (2) „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”

*art. 144 alin. (1) “În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”   

    

       

  

  

Citiți și:

    

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Un comentariu;

  1. Pipernea Florian said:

    Buna ziua, sunt proprietarul unei garsoniere avand doi consumatori de gaz (centrala termica si plita) .Conducta de alimentare trece prin holul garsonierei spre bucatarie. In urma verificarii efectuate de o firma acreditata ANRE mi-sa impus montarea unui senzor de gaz in hol. Doresc sa stiu daca exista o prevedere in acest caz ? Va multumesc !

Sus