Oferte locuri de munca top

Un singur cod legislativ va inlocui cele 10 legi din constructii, urbanism si amenajarea teritoriului

Un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Legile în vigoare sunt vechi de 30 de ani și au fost modificate substanțial în ultimii ani –, Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că proiectul de act normativ prevede procurarea autorizațiilor de construcții online, de la un singur ghișeu, într-un timp semnificativ mai scurt, reducând, astfel, birocrația. Astfel va fi evitat și riscul expirării unui aviz în timp ce este așteptat un altul.

”Reglementările vechi de mai multe decenii, stabilite prin 10 legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an în încercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporană, dar acest fapt a dus la instabilitate legislativă în acest domeniu. Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, vom renunța la «cârpirea» legilor în vigoare și vom adopta un singur act normativ, regândit eficient”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Viitoare cladire cu functiunea de servicii medicale

Ministrul a subliniat că, din cele 10 legi în vigoare, 5 vor fi eliminate și 5 vor fi modificate și introduse în noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului.

Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere.

Cseke Attila a menționat că va fi realizată și o Platformă Digitală Națională, pe care se vor încărca toate documentațiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial, interconectată cu Registrul național al construcțiilor, și care va constitui o importantă bază de date și un suport pentru autorități pentru emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice și autorizațiilor de construire: ”Dacă, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în una – două luni, prin intermediul Platformei Digitale Naționale, acesta va putea fi eliberat în 5 zile; la fel și în cazul autorizațiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, față de una-două luni cât este în prezent.”

Contract de peste 73 mil euro disputat de patru ofertanti

Un comentariu;

Sus