Oferte locuri de munca top

Un semn bun: Increderea in economie a crescut

O creștere a indicatorului privind încrederea în economie a avut loc în ultima lună a anului trecut, după cum arată cel mai recent studiu realizat de Asociația CFA România.

Astfel, Indicatorul de Încredere Macroeconomică a înregistrat o variație pozitivă de 9 puncte, ajungând la valoarea de 56,6 puncte.

Această situație s-a datorat majorării ambelor componente ale indicatorului.

Totuși, analiștii financiari se tem că inflația nu va scădea așa de repede.

”Incertitudinea fiscală ridicată, precum și anticipațiile de majoare a fiscalității în condițiile unui defict bugetar ridicat persistent vor conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaționist. Astfel, participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației cu mai puțin de un punct procentual in următoarele 12 luni”, a explicat Adrian Codirlașu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mică cu mai puțin de un punct procentual comparativ cu rata inflației înregistrată în luna decembrie 2023.

Doar 68% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni față de 88% in exercițiul anterior.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 37% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a acestora în timp ce 50% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea 71% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Cine oferteaza pentru lucrari de peste 30 mil euro

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2023 este anticipat la 5,8% din PIB (valoarea medie a anticipațiilor), iar pentru 2024 participanții la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,6%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0% iar pentru anul 2024 anticipațiile de creștere economică se situează la 2,6%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus