Oferte locuri de munca top

Un ciclu electoral in care locuintele vor ocupa centrul atentiei

Politicieni din întreaga Europă încearcă să vină cu soluții la criza locuințelor, pe fondul unei crize profunde și a presiunii crescânde, pe măsură ce sistemul politic se pregătește pentru un ciclu electoral în care locuințele vor ocupa centrul atenției.

Ministrul irlandez al locuințelor Darragh O’Brien a solicitat auditarea celor aproape 1 milion mp de spații de birouri, deținute de stat, pentru a stabili în ce măsură se poate face convertirea unora dintre acestea pentru uz rezidențial, potrivit The Irish Times.

O’Brien cere ca Oficiul pentru Lucrări Publice (OPW) să își revizuiască stocul de birouri în efortul de a spori oferta de locuințe.

Totodată, se are în vedere și un plan pentru a stabili dacă birourile private pot fi convertite pentru uz rezidențial în sectorul de stat.

Potrivit lui O’Brien, OPW deține 256 de clădiri de birouri și are spații închiriate în alte 285, cu o suprafață totală de aproape 900.000 mp. OPW deține un portofoliu de proprietăți în întreaga țară pentru a satisface nevoile unei multitudini de organisme de stat.

O’Brien i-a scris și ministrului pentru întreprinderi Simon Coveney, cerându-i să convoace un grup de lucru interdepartamental pentru a evalua potențialul de a converti birourile goale din sectorul privat în locuințe.

Experții în locuințe au avertizat că, în timp ce conversia spațiului de birouri este adesea văzută ca un câștig rapid, provocările fizice și de inginerie asociate conversiei pot fi mai mari și mai costisitoare decât ne-am imaginat inițial.

Ansamblu imobiliar, cu peste 700 apartamente, in autorizare

Potrivit unei actualizări date Cabinetului săptămâna trecută de către domnul O’Brien, acesta este optimist că obiectivul general al Guvernului de 29.000 de locuințe noi poate fi atins în acest an – deși aceste obiective sunt considerate în general a fi o subestimare a nivelului real al nevoii de locuințe.

Cu toate acestea, domnul O’Brien i-a avertizat și pe colegii ministeriali că încă există „un nivel de incertitudine” în sectorul construcțiilor rezidențiale, inclusiv în ceea ce privește costurile îndatorării și inflația costurilor de construcție, care „continuă să diminueze investițiile în dezvoltarea rezidențială”.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus