Solplanet x AeroFix

Ultima sansa pentru Aktor pe tronsonul cfr Apata-Cata

Constructorul Aktor a primit o ultima șansă pentru a realiza lucrările de reabilitare a tronsonului de cale ferată Apața – Cața, parte din linia cf Brașov – Sighișoara.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că acest contract ar putea fi reziliat dacă Aktor nu va face progrese, în prezent lucrările fiind la un stadiu de doar 20%.

Comisia Europeană, împreună cu Ministerul Transporturilor, a hotărât în urmă cu cinci luni să acorde societății Aktor o perioadă în care să își revină.

România a cerut o prelungire cu doi ani a termenului de finalizare a lucrării, precum și prelungirea programului de finanțare Connecting Europe Facility (CEF).

Sorin Grindeanu explică: „Nu mai puteam accepta. Atât timp cât există companii serioase, fie că vorbim de zona rutieră, fie că vorbim de zona feroviară care știu că se înscrie în termene, ba chiar le devansează și avem exemple, care știu să își facă lucrările fără a face spectacol de tip următor: dacă vin cu 100 de muncitori, vin și cu 100 de avocați după ei ca să vină cu celebrele claim-uri. (…) Atât timp cât există exemple pozitive, ar trebui ca toată lumea să se alinieze în acea direcție.”

Peste 32 mil euro, pentru modernizarea unui drum judetean

Contractul a fost semnat în data de 22 septembrie 2020 la o valoare de peste 2,72 miliarde lei fără TVA.

Reamintim că Aktor a primit trei certificate negative și pentru întârzierea lucrărilor pe Lotul 3 din Autostrada A0 Centură București Sud. În plus, certificatul al treilea i-a adus și penalități de 1.119.000 lei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus