Oferte locuri de munca top

UE: Cum este asigurata protectia producatorilor de placi ceramice

Criza energetică declanșată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a dus la o creștere dramatică a prețurilor la energie și gaze. În statele membre ale UE acest lucru a determinat o creștere bruscă a costurilor și a limitat posibilitatea de a planifica producția în industriile consumatoare de energie.

O astfel de industrie este producția de plăci ceramice.

În ce măsură Comisia Europeană a luat sau intenționează să ia măsuri de protecție pentru a proteja interesele producătorilor europeni de plăci ceramice împotriva importurilor de plăci de pe piețe terțe (China, India și alte părți), unde costurile de producție sunt mai mici?

Potrivit comisarului european Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv CE,  ”Comisia Europeană își folosește cu fermitate instrumentele de apărare comercială pentru a proteja industria europeană împotriva practicilor comerciale neloiale și prejudiciabile”.

Acesta susține că, în prezent, există măsuri antidumping ce vizează vesela ceramică și ustensile de bucătărie importate din China (din mai 2013) și plăci ceramice (din septembrie 2011, cu o reexaminare a expirării termenului deschis pe 22 noiembrie 2022).

O anchetă antidumping este în desfășurare asupra plăcilor ceramice din Turcia și India (iniţiat la 13 decembrie 2021).

În cazul în care măsurile sunt evitate, Comisia ia măsuri pentru a remedia situația, așa cum a fost cazul în care a deschis din oficiu o anchetă antieludare pe veselă în 2019 și a extins măsurile în decembrie acel an.

Terenuri de peste 2 ha pregatite pentru dezvoltari industriale

În consecință, sectorul ceramicii reprezintă al doilea cel mai mare număr de locuri de muncă (80 000) protejate prin măsuri de apărare comercială.

Măsurile au contribuit, de asemenea, la menținerea investițiilor în sector.

În plus, Comisia facilitează accesul producătorilor europeni de ceramică la altele

piețe, cum ar fi Arabia Saudită și Egipt.

Sectorul ceramicii are o valoare anuală a producției de peste 30 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, ceea ce corespunde aroape unui sfert din producția globală. Exporturile sectorului european sunt evaluate la 10 miliarde de euro anual.

Sectorul ceramicii oferă peste 200 000 de locuri de muncă directe în țările Uniunii Europene, numai producția de plăci reprezentând 55.000 de locuri de muncă și asigură 11 miliarde de euro din valoarea producţiei totale a sectorului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus