Oferte locuri de munca top

UE aloca fonduri pentru renovare, infrastructura curata de transport, prevenirea inundatiilor

Renovare completă, infrastructura urbană curată pentru transport și prevenirea sau gestionarea inundațiilor și alunecărilor de teren reprezintă cele trei priorități de investiții principale pentru FEDR și Fondul pentru Coeziune.

Peste 8 miliarde de euro vor fi dedicate fiecăreia dintre primele două priorități, iar 6 miliarde de euro celei de-a treia.

De altfel, Uniunea Europeană va investi o treime din bugetul său pentru politica de coeziune în proiecte regionale destinate reducerii emisiilor

Europa își propune să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective s-a alocat finanțare dedicată în cadrul bugetului UE.

O sumă totală de 392 miliarde de euro, aproximativ o treime din bugetul total al UE, a fost alocată politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

Din această sumă, aproximativ o treime, adică 118 miliarde de euro, este destinată combaterii schimbărilor climatice.

Finanțarea va proveni de la toate fondurile politicii de coeziune. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va contribui cu cea mai mare parte, respectiv 69,9 miliarde de euro (59%), din finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice, urmat de Fondul pentru Coeziune (22 de miliarde de euro), Fondul pentru Tranziție Dreaptă (18,2 miliarde de euro), Fondul European Social Plus (5,8 miliarde de euro) și fondurile Interreg (2,5 miliarde de euro).

Aproape 350 apartamente noi, in portofoliul unui dezvoltator imobiliar

Fondul pentru Coeziune și FEDR sunt obligate să aloce minimum 37% și, respectiv, 30% pentru inițiative legate de climă. Cu toate acestea, fondurile și statele membre au convenit să mărească aceste cifre la 56% și, respectiv, 33%.

Polonia, Italia și Spania sunt cei trei principali beneficiari, primind finanțare pentru climă în valoare de 22,8 miliarde de euro, 8,8 miliarde de euro și, respectiv, 8,9 miliarde de euro.

În Polonia, cele trei programe de finanțare care vor beneficia cel mai mult de investițiile în climă sunt Infrastructura, climatul și mediul (finanțate de FEDR și Fondul pentru Coeziune); economia inteligentă (FEDR); și Polonia de Est (FEDR). Acesta din urmă va sprijini cele mai puțin dezvoltate regiuni din Lubelskie, Podkarpackie, Podlaskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-Mazurskie și Mazowieckie. Acestea se numără și printre cele mai puțin dezvoltate regiuni din UE.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus