Oferte locuri de munca top

TVA-ul de 5% la locuinte, parte sau nu a politicii sociale?

Așteptată deopotrivă de cumpărători, dar și de dezvoltatorii imobiliari, TVA-ul redus de 5% pentru locuințele de până în 140 mii euro ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, în lipsa unei intervenții legislative.

Măsura este importantă, consideră inițiatorii propunerii legislative, având în vedere creșterea prețurilor materialelor de construcții, dar și pentru că au crescut cerințele pe piața apartamentelor cu 3 sau 4 camere, iar dezvoltatorii imobiliari au stagnat la stadiul de proiectare pentru acest tip de apartamente, în așteptarea unei certitudini în ceea ce privește aplicarea măsurii din ianuarie 2022.

De la începutul anului viitor, cota redusă de TVA ar urma să fie aplicată pentru livrările de locuințe achiziționate de persoane fizice, locuințe ce au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, și a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 140.000 euro.

Pentru exemplificare, la cursul BNR de astăzi, aceasta înseamnă o sumă de 691.600 lei (4.94 lei/euro), însă suma va fi stabilită la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Cota redusă va fi aplicată numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

În prezent, legea prevede o sumă de maximum 450.000 lei (90.909 euro la un curs de 4.94 lei/euro) pentru aplicarea TVA-ului redus.

Oficialii Ministerului Dezvoltării subliniază, într-o notă informativă, faptul că modificarea Codului fiscal în sensul creșterii substanțiale a plafonului de 450.000 lei poate fi interpretată ca fiind contrară legislației obligatorii a Uniunii Europene.

Ținând cont de faptul că acei consumatori finali care achiziționează locuințe ce depășesc această valoare nu pot fi considerați consumatori vulnerabili, măsura nu poate fi încadrată ca parte a unei politici sociale.

Alți specialiști sunt de părere că facilitățile în cadrul politicilor sociale ar trebui acordate în funcție de nivelul veniturilor persoanei protejate, nu după valoarea bunului de achiziționat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus