Oferte locuri de munca top

TVA nou pentru achizitia de locuinte

De la 1 ianuarie anul viitor cota de TVA pentru achiziția unei locuințe cu valoarea mai mică de 600.000 lei va fi de 9%, după cum prevăd măsurile fiscale propuse de Guvern.

Cota de TVA de 9% se va aplica și terenului pe care este construită locuința, incluzând amprenta la sol a locuinței.

Condițiile pentru aplicarea TVA de 9% sunt ca locuința achiziționată să aibă o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Locuințele pot fi achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Numai pentru locuințele finalizate

Această cotă de TVA se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.

Locuințele care în momentul livrării pot fi locuite ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

b) acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;

c) sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;

d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;

e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;

f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;

g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Lucrari mai costisitoare din cauza materialelor mai scumpe

TVA de 9% și pentru alte clădiri

O cotă de TVA de 9% se va aplica și la livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

De asemenea, pentru livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari.

Cotă redusă este și pentru livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap.

Pe lângă locuințe, TVA de 9% se aplică și pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, inclusiv a kiturilor de instalare, precum şi a tuturor componentelor necesare achiziționate separate.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus