Oferte locuri de munca top

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat

Primăria Cluj-Napoca dorește reabilitarea clădirii Turnul Pompierilor care, în opinia edililor, reprezintă un punct de atracție pentru public. Pe lângă nivelul de belvedere de la partea superioară, turnul mai funcționează și ca un spațiu de vizitare, ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare.

Valoarea investiției necesare pentru reabilitarea Turnului Pompierilor a fost estimată la 10,23 milioane de lei (fără TVA), potrivit documentației tehnico-economice. Din suma totală, 7,49 milioane de lei (fără TVA) reprezintă valoarea lucrărilor de construcții-montaj.

Edilii precizează că imobilul este situat în zona seismică F. Durata de realizare a investiției este de doi ani. Finanțarea va fi asigurată din surse constituite potrivit legii.

Turnul Pompierilor este o clădire din categoria construcțiilor înalte, cu o structură de rezistență compusă dintr-un turn cu scară de beton armat și o porțiune piramidală din structură de oțel, cu învelitoare din sticlă. Turnul se prezintă sub formă de nucleu alcătuit din pereți de zidărie de cărămidă, în zona segmentului superior, respectiv pereți din zidărie de piatră la nivelul segmentului inferior.

Turnul este situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Tipografiei, nr. 17, în zona centrală. Acesta are o arie desfășurată de 375 mp și un regim de înălțime P + 9 nivele. Cauzele degradării sunt: imperfecțiunile structurale congenitale ale turnului, adică concepția inițială, precum masivitatea excesivă a pereților, intervenții structurale și nestructurale, precum cele din anii 1960 și 1980, procese fizice și chimice, incendii, factori biologici, factori climatici și exploatarea necontrolată.

Mai exact, prin proiect se restaurează segmentele patrimoniale ale turnului, conform normelor europene și naționale privind protecția și conservarea monumentelor istorice. Astfel se vor pune în valoare elementele constructive, funcționale și de detaliu ale turnului, relevând calitățile intrinseci inițiale ale turnului. Alături de această restaurare, prin noile intervenții structurale și arhitecturale – scara și ascensorul de persoane, cele două nivele de panoramă, spațiile de expunere permanentă și temporară, toate dotările propuse – se dorește activarea turnului și ridicarea interesului din partea publicului pentru vizitarea și utilizarea sa.

Turnul va fi reabilitat într-o manieră care urmărește conservarea specificului acestuia. Prin proiect se propune, în primul rând, restaurarea integrală a porțiunii patrimoniale a Turnului, punându-se în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:
* suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
* detalii de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
* înscrierile și desenele de epocă pe suprafața pereților;
* porțiunea drumului de strajă prin propunerea unei soluții inovative, care să adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de azi;
* golurile laterale din interiorul turnului.

Proiectul este în faza de aprobare a documentației tehnico- economice.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus