Oferte locuri de munca top

Turcia a inceput sa creasca productia de otel

Combinatele siderurgice din Turcia au crescut producția de oțel cu 3,5%, în septembrie față de luna august, ajungând la 2,89 milioane de tone, potrivit datelor Asociației Mondiale a Oțelului.

Comparativ cu septembrie anul trecut, producția de oțel realizată de firmele din Turcia este mai mare cu 8,4%.

În primele trei trimestre ale acestui an, companiile siderurgice din Turcia au produs 24,49 milioane de tone de oțel, ceea ce reprezintă o scădere de 10,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Producția medie lunară de oțel în Turcia a fost de 2,72 milioane de tone, în scădere cu 10,1% față de anul anterior.

Începând cu luna octombrie 2023, Turcia a majorat cu 20% față de luna august prețurile en-gros ale gazului natural pentru marile întreprinderi industriale.

În plus, țara a majorat tarifele la electricitate cu 20%, ceea ce exercită presiune suplimentară asupra industriei siderurgice a țării.

Ultima dată, Turcia a majorat prețurile la gazul natural în septembrie anul trecut. Atunci, tarifele au crescut cu 50% ca urmare a cererii crescute din cauza agresiunii militare a Rusiei, cel mai mare furnizor de gaze către Europa.

Acest trend s-a menținut până la sfârșitul anului, dar deja în februarie 2023, BOTAŞ a anunțat o scădere cu 13,3-17,2% a prețurilor gazului natural pentru marile întreprinderi industriale. După aceea, au avut loc ajustări de preț în martie și aprilie – cu 20,95%, 26,12%, respectiv 20,01%. Ulterior, tarifele au rămas stabile.

Hale noi, cu aria de peste 3 mii mp, langa Capitala

În plus, la sfârșitul anului trecut, autoritatea de reglementare a pieței de energie din Turcia a anunțat o reducere a prețurilor la electricitate pentru consumatorii industriali, cu 16%.

Producția de oțel în Turcia în 2022 a scăzut cu 12,9% față de 2021, ajungând la 35,1 milioane de tone.

Pe parcursul anului trecut, producătorii de oțel au exportat 19,6 milioane de tone de oțel, în scădere cu 17,7% față de anul precedent.

Principalele cauze ale scăderii producției sunt creșterea costurilor de producție și scăderea cererii globale de oțel.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus