Oferte locuri de munca top

Trimisi in judecata pentru plati ilegale in contracte de constructii

În cadrul a două contracte de lucrări pentru extinderea unui cămin cultural, respectiv pentru refacerea infrastructurii pietonale au fost făcute plăți ilegale.

În consecință, pentru obținerea de foloase necuvenite în formă continuată, patru inculpați au fost trimiși în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov.

Au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu Căncescu Aristotel Adrian, la data faptelor președinte al Consiliului județean Brașov, Taflan Ioan Șerban, la data faptelor primar al comunei Mândra, județul Brașov, și Grapă Sebastian, la data faptelor senator în Parlamentul României, fost consilier județean și persoană de încredere a primului menționat, și un administrator în drept al unei societăți comerciale.

Aristotel Căncescu se află, în prezent, în stare de deținere pentru executarea unei pedepse.

Procurorii DNA spun că în perioada martie 2013 – august 2014, Taflan Ioan Șerban la cererea și cu ajutorul lui Grapă Sebastian ar fi încheiat în mod nelegal, cu o societate comercială controlată și administrată in fapt de acesta din urmă, două contracte de lucrări pentru extinderea căminului cultural din comună, respectiv pentru refacerea infrastructurii pietonale din satul Ilieni.

Aproape 200 mii mc agregate minerale, dintr-o noua exploatare

Facturile emise de către societatea executantă au fost achitate în integralitate, deși unele utilaje, echipamente tehnologice și materiale nu ar fi fost utilizate efectiv, respectiv, lucrările ar fi fost executate doar parțial.

Ca urmare, ar fi fost cauzat un prejudiciu în dauna bugetului comunei Mândra în valoare totală de 430.314 lei, sumă ce reprezintă și folos necuvenit pentru firma administrată în fapt de Grapă Sebastian.

La solicitarea lui Grapă Sebastian, cu care avea o relație foarte strânsă, în perioada august 2013 – mai 2014, Căncescu Aristotel Adrian ar fi inițiat și aprobat alocarea din fondul de rezervă al C.J. Brașov a sumei totale de 450.000 lei, deși condițiile legale nu ar fi fost îndeplinite, respectiv nu a fost indicată și justificată în vreun fel situația de extremă dificultate.

Banii respectivi, aprobați sub pretextul achitării unor lucrări efectuate și neachitate, ar fi urmat să ajungă la Grapă Sebastian, în baza unor contracte încheiate cu firma controlată de acesta.

Unitate de productie a plasei sudate, propusa in provincie

În sprijinul demersurilor de mai sus, primarul comunei Mândra Taflan Ioan Șerban ar fi întocmit, semnat și transmis cereri de alocare a banilor care nu reflectau situația financiară reală a UAT Mândra.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Consiliul Județean Brașov s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 450.000 lei care reprezintă prejudiciu în dauna Consiliului.

Unitatea administrativ teritorială Mândra nu s-a constituit parte civilă în cauză până la data întocmirii rechizitoriului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus