Oferte locuri de munca top

Trimis in judecata pentru decontarea lucrarilor neexecutate

Pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, un primar a dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ion Horăscu, la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor.
De asemenea a fost trimis în judecată și Ion Năstasie, administrator al unei societăți comerciale înființată prin hotărârea Consiliului Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Procurorii DNA susțin că Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, un număr de 39 de persoane (dintr-un aparat funcțional de aproximativ 70 de persoane). Dintre acestea, 19 persoane, rude sau prieteni ai primarului Horăscu Ion, au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înființată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni și administrată de Năstăsie Ion, societate ce avea ca principal obiect de activitate ”Captarea, tratarea și distribuția apei”.
Practic, inculpații ar fi acționat pentru ”salarizarea” personalului unei societăți private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse și a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului.
Concret, în perioada 2010 – 2012, Horăscu Ion, în calitate de primar al comuniei Prundeni, județul Vâlcea, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de Năstăsie Ion, pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează:
* 429.265 de lei, reprezentând costul a 2.120 branșamente la rețeaua publică de apă;
* 81.000 de lei, reprezentând prețul unor servicii de consultanță pentru obținerea unor autorizații sanitare și de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate și colectarea deșeurilor nepericuloase;
* 66.910 de lei pentru achiziționarea unei cantități de 1.356 mc nisip cuarțos necesar la construcția unui teren de sport, cu gazon sintetic. De menționat este faptul că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea respectivă de nisip cuarțos putea să acopere circa 200.000 de mp de gazon sintetic.
O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către inculpatul Năstăsie Ion în perioada în care acesta nu mai deținea funcția de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012.
În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societății respective, dar și a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea, 12 dintre salariații societății administrate de inculpatul Năstăsie Ion au fost angajați în cadrul unei asociații culturale înființată în același an de Primăria Prundeni.
De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajați, inculpatul Horăscu Ion ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 de lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociației culturale.
Acest lucru ar fi fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de ”prestări servicii consultanță activități culturale” încheiat de asociația culturală cu societatea administrată de inculpatul Năstăsie Ion.
Astfel, primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 de lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus