Oferte locuri de munca top

Trenuri metropolitane, amenajarea garilor si alte proiecte prin parteneriate

Noi proiecte de infrastructură feroviară vor putea fi realizate de către autoritățile publice locale care vor putea încheia parteneriate în acest sens cu Ministerul Transporturilor.

Guvernul României a aprobat normele metodologice privind constituirea acestor tipuri de parteneriate.

Parteneriatele vor fi semnate între autoritățile publice locale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și companiile feroviare.

Parteneriatele includ următoarele categorii de proiecte:

* Serviciu public de transport feroviar de călători de interes local

Autoritățile publice locale au posibilitatea să dezvolte servicii moderne de navetă (trenuri metropolitane), precum și să revitalizeze și regenereze urban zona căii ferate.

* Infrastructura feroviară publică

Autoritățile locale pot propune Ministerului Transporturilor forme de parteneriat pentru investiții în gări și puncte de oprire a trenurilor moderne adaptate cerințelor tuturor categoriilor de călători, treceri la nivel care să permită traversarea persoanelor cu dizabilități sau celor cu bicicleta, construirea de park&ride-uri.

Peste 67 mil euro, pentru lucrari de infrastructura rutiera

* Regenerare urbană

Noul act normativ încurajează implementarea proiectelor de revitalizare și regenerare urbană, care includ: reconstrucția/reabilitarea și modernizarea depourilor, precum și a altor spații industriale feroviare, amenajarea de spații de recreere, reorganizarea trotuarelor și străzilor din zona căilor ferate, amenajarea de cartiere moderne, verzi și zone industriale și de business.

* Producerea, gestionarea inteligentă, distribuția și utilizarea de energie din surse regenerabile

O alta direcție în care autoritățile locale sunt încurajate sa pregătească proiecte este cea a investițiilor în sistemele de energie regenerabilă, în special, amplasare panouri fotovoltaice.

* Sisteme inteligente de transport

Sisteme de informare călători și de ticketing integrate cu serviciile de transport urban, unde va fi afișat orarul tuturor rutelor de transport din zonă (autobuz, tren, metrou, tramvai, etc, precum și disponibilitatea locurilor de parcare din proximitate)

In perioada următoare, MTI va colabora cu autoritățile locale pentru a pune în practică propunerile acestora și a face cât mai aplicabil acest cadru nou legislativ.

Un exemplu pentru acest tip de colaborări îl reprezintă proiectul pilot privind amenajarea unui punct de oprire la Mogoșoaia (Ilfov), stația Parc Mogoșoaia, pe linia feroviară a serviciului metropolitan București Gara de Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus